Calendar Ortodox 15 august 2023. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. Adormirea Maicii Domnului este cinstită în fiecare an la aceeași dată, moment în care românii care lucrează la stat primesc liber de la serviciu.
Calendar ortodox pentru marți, 15 august 2023. Praznic major pentru toți credincioșii români. E cruce roșie în această zi, în ciuda faptului că nu există deloc informații despre sărbătoare în Sfintele Evanghelii, ci doar în Tradiția Bisericii.
Fecioara Maria a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață. A auzit vorbele: „Acestea zise Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”, potrivit crestinortodox.ro.
Ulterior, Maica Domnului și-a cerut iertare de la toți și și-a dat duhul. Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Acesta este momentul în care au apărut mai multe minuni.
Mai exact, ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, în timp ce ologii și bolnavii s-au vindecat. Trupul său a stat în mormânt timp de 3 zile și apoi a fost ridicat în chip tainic spre lăcașurile cerești. Când Toma și ceilalți apostoli au ajuns la mormânt, acesta era gol.
De asemenea, în această zi de mare sărbătoare, numită și Sfânta Marie Mare, creștinii ortodocși cinstesc și Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale. Asta înseamnă că în porturile și orașele cu deschidere la mare și la Dunăre sunt organizate evenimente și manifestări dedicate acestui praznic.
În icoanele care reprezintă Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria îl ține pe Mântuitor pe brațul sufletului Său ca un copil înfășat în haine albe pentru a-l arăta îngerilor. Pe 15 august credincioșii păstrează foarte multe tradiții și obiceiuri.
Una dintre superstițiile pe care le păstrează credincioșii în ziua de Sfânta Maria Mare are legătură cu focul. Mai exact, în multe sate românești nu se aprinde focul cu două zile înainte de această mare sărbătoare.
Cei care nu țin cont de acest lucru riscă să se îmbolnăvească, să le ardă acareturile și să ia boli grave. În plus, fetelor le este interzis să-și taie părul și să-l arunce la gunoi. Scăldatul în ape curgătoare trebuie lăsat pe altă zi.
Domnișoarele care doresc să se mărite rapid își bun busuioc proaspăt sub pernă pentru a-și visa ursitul, jumătatea. Ziua de Adormirea Maicii Domnului are o putere magică mare, de aceea tinerele necăsătorite adună plante de leac.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune.
Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale. Amin”. Mai apoi, credincioșii rostesc rugăciunea Tatăl Nostru.
Se mai adaugă: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”.