Life

Calendar Ortodox 15 februarie 2024. Este prăznuit marele Sfânt făcător de minuni

Calendar Ortodox 15 februarie 2024. În această zi este prăznuit marele Sfânt făcător de minuni. Prin ce a trecut în timpul vieții sale.
14.02.2024 | 14:56
Calendar Ortodox 15 februarie 2024 Este praznuit marele Sfant facator de minuni
Calendar ortodox 15 februarie 2024. Ce sfânt este prăznuit. Sursa foto: evz.ro, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Calendar Ortodox pentru 15 februarie 2024. În această zi este prăznuit marele Sfânt făcător de minuni. Cine a fost și ce rugăciune trebuie să spui.

Calendar Ortodox 15 februarie 2024. Marele Sfânt făcător de minuni este prăznuit în această zi

Sfântul Apostol Onisim este prăznuit pe 15 februarie, conform calendarului ortodox. Este o sărbătoare importantă, chiar dacă nu este marcată cu cruce roșie.

ADVERTISEMENT

Onisim s-a numărat printre cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. În perioada tinereții, acesta era robul creștinului Filimon, în orașul Colose.

După ce a greșit față de stăpânul său, Onisim a fugit la Roma. Acolo, acesta a fost întemnițat alături de Sfântul Apostol Pavel. De la acesta a auzit Onisim Evanghelia mântuirii.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Onisim a primit, de la Sfântul Apostol Pavel, botezul sfânt. Totodată, împăcarea dintre Filimon și Onisim i s-a datorat tot Sfântului Apostol Pavel.

“Te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanțuri, Onisim, cel ce altădată nu-ți era de folos, dar acum și tie și mie de folos. Pe acesta ți l-am trimis, pe el însuși, adică inima mea, primește-l.

ADVERTISEMENT

Eu voiam să-l țin la mine că, în locul tău, să-mi slujească mie, care sunt în lanțuri pentru Evanghelie, dar n-am voit să fac nimic fară încuviințarea ta, că fapta ta cea buna să nu fie că de sila, ci de bunăvoie.

Căci poate pentru aceea a fost despărțit de tine câtva timp, că veșnic să fie al tău, dar nu că rob, ci mai presus de rob, că un frate iubit, mai ales pentru mine, dar cu atât mai vârtos pentru tine, și după trup, și în Domnul.

ADVERTISEMENT

Deci, daca mă socotești părtaș cu tine, primește-l pe el că pe mine (Filimon 10-17)”, este epistola adresată de Sfântul Apostol Pavel lui Filimon.

Filimon chiar l-a primit pe Onisim ca pe un frate și l-a eliberat din robie, notează crestinortodox.ro. Ulterior, Onisim a devenit episcop al Efesului. Apostolii au fost cei care l-au numit episcop.

Cum a murit Sfântul Apostol Onisim

După persecuțiile care au avut loc în timp domniei împăratului Traian, Onisim a fost arestat și dus apoi la Roma, acolo unde a fost închis în temniță și decapitat.

Trupul Sfântului Apostol Onisim a fost luat de o femeie înstărită și l-a așezat într-o raclă de argint. Aceasta i-a făcut o înmormântare cu mare cinste.

“Apostole Sfinte Onisim, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre”, arată Troparul Sfântului Apostol Onisim, glasul al 3-lea.

ADVERTISEMENT