News

Calendar ortodox 15 mai: Pomenirea părintelui Pahomie cel Mare

14.05.2019 | 19:00
Calendar ortodox 15 mai Pomenirea parintelui Pahomie cel Mare

Conform calendarului creștin ortodox, astăzi, 15 mai, îl pomenim pe preacuviosul nostru părinte Pahomie cel Mare. De asemenea, tot astăzi se pomenesc părintele nostru Ahile, episcop al Larisiei, părintele cuvios Varvar, izvorâtorul de mir, Eufrosin, începătorul vieții pustnice din Pskov și Serapion de la Spaso-Eleazar. “Pahomie, ia aminte la îndurarea lui Dumnezeu. Călugării viitorului vor primi o răsplată, din moment ce și ei vor avea ocazia să sufere greutatea vieții de călugăr.”

Calendar ortodox pentru miercuri, 15 mai

Cuviosul părinte Pahomie cel Mare era din Egiptul celei de jos. Acesta a trăit pe vreme lui Constantin cel Mare și avea părinți care nu credeau în cuvântul Domnului, ci se închinau la idoli. A reușit odată să meargă alături de părinții săi în capiștea idolilor și a auzit pe cel care spunea părinților săi: “Scoateţi de aici pe vrăjmaşul zeilor şi-l alungaţi”.

Pahomie cel Mare s-a dus în pustiu, loc în care a făcut o mânăstire într-un loc al Tavenisiei, după ce a auzit un glas. Înainte de a se stinge din viață, acesta a numărat mulțimea monahilor care au venit către el, 1.400 de bărbați. Săvârșindu-se în Hristos, a fost îngropat în mânăstirea sa. În anul 346, Pahomie cel Mare a condus aproape trei mii de călugări, an în care a fost infectat cu o formă de ciumă. Sfântul Teodor, ucenicul său, l-a îngijit și l-a susținut.

Calendar ortodox pentru miercuri, 15 mai
Calendar ortodox, 15 mai

Tropar, glasul al 5-lea

Arătatu-te-ai mai mare turmei Păstorului celui mare, povățuind turmele sihaștrilor la staulul cel ceresc, părinte Pahomie, și schima cea de acolo, cuvioase, pustnicilor deprinzând, și pe aceasta iarăși ai învățat-o; și acum împreună cu aceia te bucuri și te veselești în cereștile locașuri.

Condac, glasul al 2-lea: Luminător luminos te-ai arătat marginilor și pustiul cetății l-ai făcut cu mulțime de călugări, Pahomie. Pe tine însuți te-ai răstignit, Crucea ta pe umeri luându-ți, și cu înfrânarea trupul ți-ai topit, rugându-te neîncetat pentru noi toți.