Creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, sărbătoarea fiind trecută în calendar cu cruce neagră, zi în care îi cinstim pe Sfinți, dar avem și dreptul de a munci.
Potrivit crestinortodox.ro, cel care este amintit anual, în cursul zilei de 15 septembrie, s-a născut în anul 1568, în orașul Raguza din Dalmația. După moartea tatălui s-a mutat cu mama sa în Ohrida, la sud de Dunăre.
Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, căci despre el este vorba, a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida la vârsta de numai 15 ani. Cinci ani mai târziu ajungea pe Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator.
În perioada respectivă s-a călugărit, primind numele de Iosif. La cererea patriarhului de Constantinopol Sfântul este trimis egumen pentru marea lavra a Sfântului Ștefan din Adrianopol.
După 6 ani avea să fie pus egumen în marea lavra românească Cutlumus. Este unul dintre Sfinții care a ajuns pe teritoriul țării noastre, el retrăgându-se la Mănăstirea Partoș, aproape de Timișoara, în 1653.
Așezarea în scaun a avut loc pe 20 iulie 1650. Aici a trăit numai 3 ani. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a încetat din viață în România, în momentul trecerii în neființă clopotele mănăstiri începând să bată singure, arată o veche tradiție.
Avea să fie înmormântat în naosul bisericii mănăstirești. Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost trecut în rândul celor sfinți de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a avut loc pe 28 februarie 1950.
În 1956 moaștele sale au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Timișoara, iar în anul 1997 a fost declarat patron al pompierilor. El se pare că a salvat de la incendiu o parte din orașul de pe Bega. Această minune este trecută inclusiv în Acatistul care îi este închinat.
„Ca să arăți marea ta milostivire pentru turma ta și râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o impresurau, atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timișoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz.
Biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale și oprind, prin ploaie năprasnică, pe care cerul a trimis-o ție în ajutor, întinderea focului (Icosul 7)”, arată doxologia.ro.
Procesiunea cu moaște a Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș are loc în fiecare an la Timișoara, acolo unde anul acesta se va închide temporar traficul rutier, începând cu seara zilei de marți, 14 septembrie 2021.
De la ora 21:00, în zona catedralei din centrul urbei se va putea merge numai pietonal. Sărbătoarea este una importantă și pe data de 13 septembrie când Sfântul îi ocrotește pe pompieri.