Life

Calendar ortodox 16 octombrie. Ce sfânt mucenic este sărbătorit în această zi

Calendar ortodox 16 octombrie. Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt mucenic important în această zi.
15.10.2021 | 19:29
Calendar ortodox 16 octombrie Ce sfant mucenic este sarbatorit in aceasta zi
Calendar ortodox 16 octombrie. Ce sfânt mucenic este sărbătorit în această zi. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, este sărbătorit un sfânt important în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul este prăznuit în fiecare an, la această dată.

În aceeași zi mai sunt pomeniți cei doi sfinţi mucenici care au murit împreuna cu Sfântul Longhin, dar și Sfinţii Mucenici Leontie, Dometie, Terentie şi Domnin și Sfântul Cuvios Mal.

ADVERTISEMENT

Această zi este marcată cu cruce neagră în calendar. Cine a fost Sfântul Mucenic Longhin Sutașul, pomenit în ziua de 16 octombrie?

Calendar ortodox 16 octombrie. Este pomenit Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Ziua de 16 octombrie este una foarte importantă pentru credincioși, întrucât este pomenit Sfântul Mucenic Longhin Sutașul în calendarul ortodox.

ADVERTISEMENT

Sfântul a făcut parte din armata condusă de Ponțiu Pilat. Acesta a păzit Crucea la Răstignirea lui Iisus Hristos, dar s-a ocupat și de paza Sfântului Mormânt.

Inițial, Longhin nu avea credință în Dumnezeu în puterile pe care El le avea asupra oamenilor. Lucrurile s-au schimbat după moartea lui Iisus Hristos, atunci când au avut loc niște minuni. Pământul s-a cutremurat, Soarele s-a întunecat, mormintele s-au deschis și pietrele s-au despicat.

ADVERTISEMENT

După ce s-au întâmplat aceste minuni, Sfântul Longhin Sutașul a început să creadă în Dumnezeu și a mărturisit: „Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27: 54).

Atunci când Iudeii au aflat de Învierea lui Iisus Hristos, aceștia au încercat să facă totul pentru ca oamenii să nu creadă în Dumnezeu. Iudeii au mers să-i mituiască pe soldați pentru ca aceștia să nu recunoască minunea Învierii și să spună, în schimb, că trupul Mântuitorului a fost furat de ucenicii Săi.

ADVERTISEMENT

Sfântul Longhin nu a căzut în capcana Iudeilor și a refuzat să facă ce i-au cerut Iudeii. Acesta a ales să renunțe la cariera militară. S-a lepădat apoi de centura militară și s-a botezat în religia creștină, împreună cu alți doi soldați.

Aceștia au plecat din Ierusalim și au ajuns la Cappadocia, unde au convertit mulți păgâni la creștinism.

Iudeii l-au considerat un trădător pe Loghin, așa că Ponțiu Pilat le-a poruncit soldaților să meargă și să-l ucidă prin decapitare. După ce a aflat că-și va găsi sfârșitul, Sfântul Loghin i-a întâmpinat pe soldați și i-a găzduit cu multă căldură, rugându-se apoi toată noaptea pentru ieșirea sufletului său, în timp ce aceștia dormeau.

A doua zi, soldații au aflat că gazda lor este Loghin, cel pe care trebuie să-l omoare. Deși nu au mai vrut să-l ucidă, Sfântul Loghin le-a cerut să îndeplinească porunca primită de la Ponțiu Pilat, așa că a fost decapitat. Capul său a fost adus la Ierusalim.

Rugăciunea zilei. Troparul și condacul Sfântului Mucenic Loghin Sutașul

Mucenicul Tău, Doamne, Longhin, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Veselindu-se, s-a bucurat Biserica astăzi, întru cinstită pomenirea răbdătorului de patimi, a Sfântului Mucenic Longhin, cântând: Tu eşti Puterea mea, Hristoase şi Întărirea.

ADVERTISEMENT