Life

Calendar ortodox 17 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roşie: Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim

Calendar ortodox 17 aprilie 2022: este sărbătoare cu cruce roșie, și anume Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim, marcând începutul Săptămânii Patimilor.
16.04.2022 | 14:33
Calendar ortodox 17 aprilie 2022 Sarbatoare cu cruce rosie Floriile sau Intrarea Domnului in Ierusalim
Pe 17 aprilie 2022 se sărbătoresc Floriile (Intrarea Domnului în Ierusalim)
ADVERTISEMENT

Duminică, 17 aprilie 2022, creștinii sărbătoresc Floriile, o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Aceasta mai este cunoscută și ca Intrarea Domnului în Ierusalim.

Calendar ortodox 17 aprilie 2022. Ce sărbătoare e duminică

Cu o săptămână înainte de Paște, pe 17 aprilie 2022, ortodocșii sărbătoresc Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim, zi marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Sărbătoarea cade în aceeași zi cu Paștele catolic.

ADVERTISEMENT

Duminica Floriilor marchează intrarea în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De altfel, sărbătoarea se mai numește și Duminica Patimilor.

Este o sărbătoare creștină fără dată fixă și pică întotdeauna cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Credincioșii respectă tradițiile și obiceiurile acestei sărbători și se pregătesc cum se cuvinte de Sfintele Paști.

ADVERTISEMENT

În ziua de Florii, credincioșii merg la Sfânta Liturghie. La sfârșitul slujbei, participanți pleacă acasă cu flori și salcie sfințite de preot. Ramurile de salcie se pun la icoane, uși și ferestre pentru a feri casa și familia de pericole.

Postul Mare se termină pe 23 aprilie, astfel că de Florii estre dezlegare de pește, a doua din acest post. Cei care au ținut post se pot împărtăși în Duminica Floriilor. Se spune că vor avea noroc, sănătate și vor ține departe necazurile dacă fac acest lucru.

ADVERTISEMENT

Fiind o sărbătoare foarte importantă, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, credincioșii nu trebuie să muncească și să facă treburi casnice.

Floriile reprezintă un prilej de sărbătoare pentru creștinii care poartă nume de flori. Aceștia își vor sărbători ziua onomastică pe 17 aprilie 2022.

ADVERTISEMENT

De ce se mai numesc Floriile Intrarea Domnului în Ierusalim

În Duminica Floriilor, creștinii își amintesc de momentul în care Domnul Iisus Hristos a ajuns în Ierusalim, călare pe un asin, cu 12 apostoli în jurul Său.

În momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, oamenii s-au adunat în număr mare pentru a-L întâmpina cu flori, cu ramuri de măslin și de finic.

Este una dintre cele mai importante sărbători creștine, reprezentând singura dată când Mântuitorul Iisus Hristos a acceptat să fie aclamat ca un împărat.

Totodată, Duminica Floriilor marchează începutul ultimei săptămâni pe pământ din viața Mântuitorului, înainte de Înviere.

Rugăciune de Florii 2022

„Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi au strigat Ţie: osana, apără ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

ADVERTISEMENT