Life

Calendar ortodox 18 aprilie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie în a treia zi de Paște. Ce rugăciune trebuie să rostești

Ce sărbătoare este trecută în Calendarul Ortodox pe data de 18 aprilie 2023. Rugăciunea pe care să o rostești în a treia zi de Paște.
17.04.2023 | 19:05
Calendar ortodox 18 aprilie 2023 Sarbatoare cu cruce rosie in a treia zi de Paste Ce rugaciune trebuie sa rostesti
Calendar Ortodox 2023. Sărbătoare cu cruce roșie pe 18 aprilie. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform Calendarului Ortodox, pe data de 18 aprilie 2023 va fi sărbătoare, trecută cu cruce roșie. Creștinii îl prăznuiesc pe în a treia zi de Paște pe Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul.

Ce sărbătoare cu cruce roșie este trecută în Calendarul ortodox pe 18 aprilie 2023

Marți, 18 aprilie 2023, în Calendarul Ortodox este trecută o sărbătoare cu cruce roșie. În a treia zi de Paște, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Cuvios Ioan, cel care i-a fost ucenic Sfântului Grigorie Decapolitul.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost un tânăr care a luat decizia să se călugărească. După modelul Sfântului Grigorie, el a decis să trăiască departe de lume, în pustiu, și să ducă o viață duhovnicească, în smerenie și rugăciune.

Când mentorul i s-a stins din viață, Sfântul Cuvios Ioan a fost cel care l-a înmormântat, continuând să trăiască asemenea lui. La rândul său, a trecut la cele veșnice în anul 820. Moaștele i-au fost depuse la alături de cele ale Sfântului Grigorie Decapolitul, în Biserica Sfântului Ioan Gură de Aur.

ADVERTISEMENT

Astfel, în zi de sărbătoare, pe 18 aprilie 2023, în bisericile din întreaga țară, preoții săvârșesc slujba Sfintei Liturghii, Utrenia și Ceasurile. În acest mod, se comemorează viața și învățăturile lăsate în urmă de Sfântul Ioan, precum și învierea lui Iisus Hristos.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în a treia zi de Paște în 2023

Prin traiul pe care l-a dus, Sfântul Cuvios Ioan a oferit un exemplu. El și-a dorit să demonstreze că prin abandonarea propriilor nevoi și capricii și concentrarea pe valorile lui Dumnezeu, asigură o viață în iubire și pace.

ADVERTISEMENT

Totodată, decizia Sfântului Cuvios Ioan arată că mentorii spirituali pe care oamenii aleg să-i urmeze pot face cu adevărat diferența. De aceea, această sărbătoare de pe 18 aprilie 2023, este un prilej de sporire a credinței.

În a treia zi de Paște, creștinii sunt îndrumați să rostească următoarea rugăciune. „Preacuvioase Părinte Ioane, rugătorule al Domnului Hristos, cu credință ne apropiem de tine. Și te rugăm să ne ajuți să înțelegem căile Domnului și să ne ocrotești cu rugăciunile tale.

ADVERTISEMENT

Tu, care ai petrecut viața ta în pustiu, în rugăciune și smerenie, ajută-ne să fim mai buni și să urmăm exemplul tău de sfințenie. Roagă-te pentru noi și pentru nevoile noastre, iar noi îți vom mulțumi și te vom lăuda în vecii vecilor. Amin”, notează redacția.ro. 

ADVERTISEMENT