Calendar ortodox 18 aprilie: Părintele Ioan, ucenic al sfântului Grigorie Decapolitul

Ana Chivu   
în HotNews
17/04/2019, 16:15
Calendar ortodox 18 aprilie: Părintele Ioan, ucenic al sfântului Grigorie Decapolitul GALERIE FOTO
Azi, conform calendarului ortodox, se prăznuiește părintele Ioan

Azi, potrivit calendarului ortodox, se prăznuiește părintele preacuvios Ioan, care a fost ucenicul sfântului Grigorie Decapolitul. De asemenea, se pomenesc și părintele Cosma, episcop al Calcedonului și preacuvioasa Maică a noastră Atanasia. Tot azi, 18 aprilie, se prăznuiește sfântul nou mucenic Ioan cel din Ianina, care a suferit mucenicia în Constanttinopol, la anul 1527 și cre a murit de foc și sabie.

Calendar ortodox 18 aprilie: Părintele Ioan

Azi se pomenește preacuviosul părinte al nostru Ioan, cel care a fost uceniculsfântului Grigorie Decapolitul. Acesta a ales din crudă viață iubirea pentru Dumnezeu și s-a dus către marele Grigorie Decapolitul.

Marele Grigorie slăvea și cuvântului Mântuitorului, iar, după moartea lui, Grigorie s-a mutat la loc străin, apoi a mers la Locurile Sfinte și la Lavra sfântului Hariton. Părintele Ioan s-a dat pe sine spre nevoințe și virtuți și s-a odihnit pe veci în pace.

Calendar ortodox 18 aprilie
Calendar ortodox 18 aprilie

Canon către Sfântul Ioan, ucenic al lui Grigorie

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Învăluit fiind totdeauna de valurile patimilor şi acum fiind înconjurat de tulburarea gându­rilor, prin rugăciunile tale, Fericite Ioan, îndreptează-mă către portul nepătimirii şi către limanul mântuirii, cuvioase.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Închide ×