News

Calendar ortodox, 19 iunie: pomenirea sfântului apostol Iuda, ruda Domnului

18.06.2019 | 16:50
Calendar ortodox 19 iunie pomenirea sfantului apostol Iuda ruda Domnului

19 iunie este o zi foarte importantă pentru toți credincioșii din România, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea sfântului apostol Iuda, ruda Domnului. Tot atunci, sunt prăznuiți sfântul mucenic Zosima, dar și părintele Zinon.

Calendar ortodox pentru ziua de 19 iunie: pomenirea sfântului apostol Iuda

Astăzi, credincioșii din întreaga țară îl pomenesc pe sfântul apostol Iuda, considerat ruda Domnului. Potrivit calendarului creștin-ortodox, acesta a trăit în Mesopotamia, dedicându-și întreaga viață răspândirii cuvântului și credinței lui Dumnezeu.

Este numit în Faptele Apostolilor Iuda, iar de Matei şi Marcu este numit în Evanghelie, Tadeu şi Leveu, ruda fiind Domnului nostru Iisus Hristos după trup, şi fiu lui Iosif logodnicul, iar frate bun lui Iacob fratele Domnului, cel care a trimis la toţi acea Epistola luminătoare şi dogmatică şi plină de Duhul Sfânt. Trimis fiind el de Hristos ca un frate şi învăţător de taine, încălzindu-se de strălucirile sale ca un cărbune aprins, toată înşelăciunea a ars şi a luminat pe credincioşi. Că trăgând el jugul Mântuitorului, şi brăzdând şi semănând sămânţa dreptei credinţe în toată lumea, multă roadă a adus. Drept aceea luminând cu învăţătura cuvântului său Mesopotamia şi neamurile cele de lângă hotarele ei şi propovăduind Evanghelia, a mers la cetatea Edesei şi la Abgar domnul locului, ca să-l tămăduiască. După aceea s-a dus la cetatea Arara, şi fiind spânzurat şi săgetat de către cei necredincioşi, şi-a dat sufletul la Dumnezeu”.

Sfântul apostol Iuda. Sursa foto:a1.ro
Sfântul apostol Iuda. Sursa foto:a1.ro

Prăznuirea sfântului mucenic Zosima

Tot pe 19 iunie, credincioșii săvârșesc pomenirea sfântului mucenic Zosima, care a trăit pe vremea împăratului Traian și, în ciuda tuturor chinurilor, a continuat să mențină vie credința Domnului Iisus Hristos.

Acesta era ostaş pe vremea împăratului Traian, din Apoloniada cea din Sozopoli, când domnea Domeţian în Antiohia cea din Pisidia. Iar apoi aruncând armele şi năzuind la Biserica lui Hristos, s-a învrednicit de botezul cel întru Hristos. Pentru aceasta fiind adus la guvernator şi mărturisind că este creştin, a fost spânzurat şi strivit, şi după aceasta bătut, fiind întins de patru; apoi a fost aşezat pe un pat de aramă, înroşit. Dar prefăcându-se focul în răcorire, mulţi din cei ce stăteau de faţă s-au spăimântat de acea minune, şi au trecut la credinţa în Hristos. Iar Sf. Zosima a fost ferecat cu cătuşe şi legat de cai, fiind nevoit să alerge în urma guvernatorului care mergea la oraşul cananiţilor, timp de trei zile fără hrană; dar prin dumnezeiască purtare de grijă i s-au arătat lui doi tineri, unul aducându-i pâine şi celalalt un vas cu apă, şi mulţumind lui Dumnezeu a gustat din acestea. Deci adus fiind la cercetare, a fost din nou supus la chinuri şi la urmă tăindu-i-se grumazul, a luat cununa muceniciei”.

Tags: