News

Calendar ortodox 2 iunie 2019. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, sărbătoritul zilei

01.06.2019 | 18:00
Calendar ortodox 2 iunie 2019 Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava sarbatoritul zilei
Calendar ortodox 2 iunie: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, pomenit duminică. Sursa foto: DOXOLOGIA.RO

În calendarul ortodox, pe 2 iunie 2019 este pomenit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Acesta s-a născut în Asia Mică. la Trapezunt, în jurul anului 1300. Acesta a fost unul din pelerinii care a cunoscut tărâmurile mioritice și le-a binecuvântat cu credința sa în Dumnezeu, iar felul în care a sfârșit pentru credința în Dumnezeu a fost unul cumplit.

Calendar ortodox 2 iunie 2019: Cine a fost Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Ioan cel Nou de la Suceava își câștiga pâinea vânzând smirnă, mătăsuri fine și icoane care erau aduse din Bizanț. Acesta făcea negoț împreună cu tatăl său. La un moment dat, ajuns la Cetatea Alba Carolina, acesta s-a sfădit cu catolicul Reiz din cauza unor probleme religioase. La sfârșitul călătoriei, preotul catolic i-a spus conducătorului cetății că Ioan voia să fie musulman.

Ajuns în fața tătarului, Ioan a spus că singura lui credință este în Dumnezeu, iar apoi a fost supus chinurilor pentru o asemenea cutezanță. A fost târât pe jos, prin cetate, de coada unui cal, iar apoi Ioan cel Nou i-a mulțumit lui Dumnezeu că l-a ajutat să îndure toate acestea și nu l-a făcut nevrednic de credința lui și nu s-a deznădăjduit.

Românii se roagă la moaștele Sfântului Ioan cel Nou pe 24 iunie, de Sânziene. Sursa foto: Știri din Bucovina

Ioan cel Nou a fost ucis de tătari

Ca mai toți martirii, și Ioan cel Nou de la Suceava a sfârșit prin tăierea capului. Nu a fost îngropat, pentru că tătarii nu au permis asta, dar o minune cerească s-a produs cu el. Trei îngeri au tămâiat trupul său, iar mai apoi, Ioan i s-a arătat în vis unui preot care i-a pus moaștele în altarul unde slujea. Mai târziu, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost puse în biserica Mirauților.

Credincioșii îl cinstesc pe sfântul de la Suceava de Sânziene, pe 24 de iunie, chiar dacă ziua pomenirii sale este 2 iunie, an de an. Este considerat ocrotitorul negustorilor. Iată și o rugăciune către Sfântul Ioan de la Suceava: ”Viaţa ta pe pământ bine cârmuind, pătimitorule, cu milostenii şi cu neîncetate rugăciuni şi lacrimi şi iarăşi către pătimire bărbăteşte pornindu-te, necredinţa persienească ai mustrat. Drept aceea Bisericii te-ai făcut întărire şi creştinilor laudă, Sfinte Ioane pururea pomenite.

Plutind pe luciul mării cu neguţătorie, de la răsărit către miazănoapte te-ai nevoit şi chemandu-te Dumnezeu pe tine, precum Matei vama şi tu neguţătoria lăsând, Aceluia ai urmat prin sângele muceniciei, cu cele vremelnice răscumpărând cele netrecătoare, ai luat cunună de biruinţă”.