News

Calendar ortodox 2 mai: pomenirea părintelui Atanasie cel Mare, patriarhul Alexandriei

01.05.2019 | 15:00
Azi, 2 mai, se prăznuiește Atanasie cel Mare, conform calendarului ortodox

Azi, conform calendarului creștin ortodox, se prăznuiește părintele nostru Atanasie cel Mare, patriarh al Alexandriei. De asemenea, tot în ziua aceasta de joi se pomenesc sfinții mucenici Esper și Zoe, soția lui, dar și a fiilor lor Chiriac și Teodul. și pomenirea preacuviosului părinte al nostru Iordan, făcătorul de minuni care s-a săvârșit în pace.

Calendar ortodox 2 mai: prăznuirea lui Atanasie cel Mare

Sfântul părinte al nostru Atanasie cel Mare a petrecut pe pământ viața îngerească. Obișnuita rânduială a slujbei lui se face pe data de 18 ianuarie. Sfântul Atanasie a trăit în perioada în care la conducere se afla împăratul Constantin.

Sfântul părinte a luat parte la Sinodul ecumenic întâi de la Niceea. Acolo, diacon fiind, a rușinat pe Arie prin înțelepciunea sa aducând dovezile din Sfânta Scriptură. După moartea lui Alexandru, a ajuns arhiepiscop al Alexandriei, mai apoi a fost alungat de îpăratul Constantin în mai multe locuri. Dumnezeu l-a adus iar pe scaunul arhiepiscopiei sale spre bătrânețe.

Azi, 2 mai, s eprăznuiește Atanasie cel Mare, conform calendarului ortodox
Azi, 2 mai, se prăznuiește Atanasie cel Mare, conform calendarului ortodox

Canon de rugăciune către Atanasie cel Mare

Stih: Sfinte Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Prin cuvinte insuflate de Dumnezeu toţi să cinstim după vrednicie pe Atanasie, ca pe unul ce a avut în Biserică laudă nemuritoare, pe care şi după moarte l-a mărit Hristos Dumnezeu, ca pe un slujitor al Său.

Stih: Sfinte Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Întinzându-ţi cugetele întru Duhul Sfânt, la adâncul privirii, sfinţite tăinuitorule, ai urmat bogăţia cuvintelor celor dumnezeieşti, şi ai îmbogăţit lumea părinte.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Ca o luminare înaltă a dumnezeieştilor învăţături, pe cei viforaţi în noianul înşelăciunii, îi îndreptezi pururea cu liniştea cuvintelor tale, părinte, către limanul harului.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Lăudămu-te Fecioară Născătoare de Dumnezeu preacurată, ceea ce eşti căruţă de heruvimi, din care S-a născut Dumnezeu; căci tu singură te-ai făcut izvor nestricăciunii, izvorând tuturor viaţă, din care scoţând luăm tămăduiri.