Life

Calendar ortodox 2 octombrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă. Mulți români poartă acest nume

Calendar ortodox 2 octombrie 2021. Află ce sărbătoare este sâmbătă și care este numele pe care îl poartă mulți români.
01.10.2021 | 17:58
Calendar ortodox 2 octombrie 2021 Ce sarbatoare este sambata Multi romani poarta acest nume
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox pentru sâmbătă, 2 octombrie 2021. Este sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși, marcată cu cruce neagră. Află care sunt sfinții pomeniți în această zi.

În a doua zi a lunii octombrie este pomenirea Sfântului sfințitului Mucenic Ciprian vrăjitorul și a sfintei Iustina fecioara.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 2 octombrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă. Mulți români poartă acest nume

Calendar ortodox pentru sâmbătă, 2 octombrie 2021. Este pomenit Sfântul sfințitului Mucenic Ciprian vrăjitorul și a sfintei Iustina fecioara.

Acesta era din Antiohia Siriei din vremea împăratului Deciu (circa 250), care era bogat și de neam bun. Sfântul Ciprian a fost filozof și vrăjitor cumplit. Cea care l-a ajutat să urmeze calea credinței a fost Iustina fecioara.

ADVERTISEMENT

Sfânta Iustina era tot din Antiohia și i-a sfărâmat „ca pe o pânză de păianjen” toate lucrările demonice, conform calendarului ortodox. Aglaid, un bărbat elin, s-a îndrăgostit de Iustina. Acesta cerut ajutorul lui Ciprian după ce a fost respins de tânără.

Vrăjitorul Ciprian a trimis demonii către Iustina pentru a se îndrăgosti și ea de Aglaid, însă acest lucru nu a avut efect. Văzând că vrăjile sale nu au efecte asupra ei, Ciprian a renunțat la vrăjitorie și s-a botezat. A devenit episcop și i-a îndrumat și pe alții să creadă în Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ciprian a murit ca martir pe 2 octombrie 304, alături de Sfânta Iustina.

Tot sâmbătă, 2 octombrie, are loc pomenirea Preacuviosului părintelui nostru Teofil Mărturisitorul, care era monah cucernic pe vremea împăratului Leon Isaurul, care l-a mustrat după ce a văzut necredința sa în sfintele icoane. Teofil a fost bătut și trimis în temniță, apoi în exil, unde a urmat calea lui Dumnezeu.

Pomenirea sfinților mucenici David și Constantin

Totodată, are loc și pomenirea sfinţilor mucenici David şi Constantin, prinţi ai Agravet, Georgia, care au fost crescuți în credința ortodoxă, fiind niște adevărați creștini. Frații au apărat Georgia de invazia musulmană, însă raportul numeric dintre cele două forțe militare era inegal.

ADVERTISEMENT

Murvan-Abdula-Kasim, comandantul militar arab, i-a luat prizonieri și a încercat să-i facă să se convertească la islamism.

David și Constantin au rămas loiali credinței lor, după care Then Murvan-Kru, „cel tare de ureche”, a cerut ajutorul vrăjitorilor pentru a-i face pe cei doi să facă să accepte credința islamică. Aceștia s-au apărat cu ajutorul rugăciunilor.

Trei stâlpi de lumină au luminat apa în care au fost aruncate trupurile lor. Creștinii au scos din apă trupurile sfinților mucenici, după care le-au îngropat într-o peșteră pe muntele Tskal–Tsiteli, în oraşul Kutaisi.

Împăratul Bagrat cel Mare (1072 – 1117) a dat peste sfintele moaște în secolul al XII-lea, în timp ce se afla la vânătoare. Acestea erau întregi și străluceau, iar împăratul a construit o biserică în cinstea lor, Mănăstirea Motsameți. S-au petrecut multe vindecări la locul sfintelor moaște ale lui David și Constantin.

Rugăciunea Sfântului Mucenic Ciprian

Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule și Chivernisitorule a toate, Sfânt și slăvit ești; Împăratul împăraților și Domnul domnilor, slavă Ție. Tu Cel ce locuiești în lumina cea nepătrunsă și neapropiată, pentru rugăciunea mea, a smeritului și nevrednicului robului Tău, depărtează demonii și stinge viclenia lor de la robii Tăi; revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul și fă-l să-și dea roadele lui; copacii și viile să-și dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate și eliberate de nerodirea pântecelui; acestea și toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă și toată zidirea de toate legăturile diavolești.

Și dezleagă pe robul Tău (numele) împreună cu toate ale casei lui de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor și ale puterilor potrivnice. Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinților noștri toată lucrarea satanei, Tu Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji și de toate lucrările satanicești și de toate legăturile lui, și distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume.

Așa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău și dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei și dacă este legat în cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier, sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor sau cu al peștilor, sau prin necurăție, sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau dacă a venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasăre, sau prin șerpi (vii sau morți), sau prin pământul morților, sau dacă a venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, în ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare.

Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunoști și știi toate, dezleagă, sfărâmă și distruge, acum, lucrările magiei, iar pe robul Tău (numele) păzește-l cu toți ai casei lui de toate uneltirile diavolești.

Zdrobește cu însemnarea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustiește, distruge și depărtează pentru totdeauna toate lucrările magiei, vrăjitoriei și fermecătoriei de la robul Tău (numele).

Așa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul slujitorul Tău și pe robul Tău cu toți ai casei lui, și dezleagă-i de demonul de amiază, de toată boala și de tot blestemul, de toată mânia, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputința, prostia, neînțelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptatea, trufia, și de toate rătăcirile și greșalele, știute și neștiute, pentru sfânt numele Tău, că binecuvântat ești în veci. Amin.

ADVERTISEMENT
Acuzații explozive » Adrian Porumboiu, tiradă de jigniri la adresa lui Ion Crăciunescu:...
Acuzații explozive » Adrian Porumboiu, tiradă de jigniri la adresa lui Ion Crăciunescu: „A mințit ca ordinarul ordinarilor! E idiot, nu orgolios!”
Ilie Dumitrescu a apărut cu ea la braț și a atras toate privirile....
Ilie Dumitrescu a apărut cu ea la braț și a atras toate privirile. ”Are calități deosebite”
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare "scoasă din romanele SF" a companiei Alef Aeronautics
Procesul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Ucigașul lui Melis este față-n față...
Procesul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Ucigașul lui Melis este față-n față cu băiatul care a supraviețuit atacului
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Viorica de la Clejani a chemat poliția. Apel disperat la autorități!
Viorica de la Clejani a chemat poliția. Apel disperat la autorități!
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care...
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care explică principiile utilizării armelor nucleare, scurse în presă
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume