Life

Calendar Ortodox 20 iulie 2022. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Sfântul Ilie

Calendar Ortodox 20 iulie 2022. În această zi este prăznuit Sfântul Ilie, fiind o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, marcată cu cruce roșie.
19.07.2022 | 15:38
Calendar Ortodox 20 iulie 2022 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi Sfantul Ilie
Calendar Ortodox 20 iulie 2022: Sfântul Ilie, sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși
ADVERTISEMENT

Sfântul Ilie este pomenit anual pe 20 iulie și este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Este marcată cu cruce roșie în calendar. Credincioșii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi.

Calendar Ortodox 20 iulie 2022: Sfântul Ilie, sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși

Conform tradiției creștine, Sfântul Ilie este cunoscut drept ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, grindină, fulgere și tunete.

ADVERTISEMENT

Se spune că Sfântul Ilie este cel care poate alunga seceta și canicula de pe pământ.

A fost fiul preotului Sovac din Tesvi și a venit pe lume înaintea domniei regelui Ahab. Sfântul Ilie a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Iisus Hristos.

Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul este considerat protopărintele monahismului creștin. A fost ales de Dumnezeu să-l certe aspru pe regele Ahab și pe cei care își doreau să fie păgâni.

ADVERTISEMENT

Ca urmare observând că nimeni nu îl asculta, Sfântul Ilie a decis să-l pedepsească pe rege, dar și pe poporul său.

“Viu este Dumnezeul puterilor, Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia stau eu, că nu va fi în anii aceștia rouă și ploaie din cer pe pământ, decât numai prin cuvântul gurii mele.”, a spus atunci Sfântul Ilie.

ADVERTISEMENT

Cerul s-a închis, oamenii nu au mai văzut ploaie foarte mult timp, iar pământul a devenit uscat. După ce a văzut că regele Ahab și oamenii săi voiau în continuare să fie păgâni și să-l adore pe Baal, Sfântul Ilie a prelungit seceta cu încă doi ani.

În cele din urmă, Sfântul Ilie i-a spus împăratului Alb să mănânce și să bea, apoi să ia caii și să-i înhame, pentru că urmează o ploaie mare.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Pe 20 iulie, ziua în care este cinstit Sfântul Ilie, credincioșii țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

De exemplu, se spune că fetele tinere trebuie să se tăvălească goale în cânepă în ajunul Sfântului Ilie. În acest fel vor visa noaptea cum le va fi sortitul.

Dacă fetele visează cânepă verde, atunci se vor căsători cu un bărbat tânăr. În cazul în care visează cânepă uscată, se vor căsători cu un bărbat mai în vârstă.

De asemenea, în noaptea de Sfântul Ilie oamenii trebuie să se roage. Astfel, cerurile se vor deschide și dorințele lor se vor îndeplini.

Dacă plouă sau tună, se spune că Ilie se plimbă pe cer cu carul său în foc și că are puterea de a opri ploaia. Se spune că dacă va ploua în ziua Sfântului Ilie, pomii își vor strica roadele, iar recolta va fi săracă.

În această zi de sărbătoare, credincioșii trebuie să știe că sunt și lucruri pe care nu au voie să le facă. Treburile gospodărești și cele la câmp sunt total interzise.

Nu se coase, nu se tricotează și nu se prelucrează lâna pe 20 iulie. Nu se spală și nu se mătură. În plus, conform tradiției, nu este bine să dai cu împrumut, altfel se vor lega farmecele de tine.

Nu este bine să te cerți cu nimeni de Sfântul Ilie. Dacă o persoană îți poartă dușmănie, atunci trebuie să faceți pace.

O altă superstiție spune că nu este bine să dormi în această zi, altfel te vei simți amorțit tot anul.

Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfântul Ilie, pe 20 iulie

De Sfântul Ilie este bine să spui această rugăciune pentru a te feri de rele și pentru ca dorințele tale să se îndeplinească.

“Premărite și preaminunatule prorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc, auzi-ne pe noi păcătoșii și neputincioșii.

Roagă-te  pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă puterea izbăvirii de păcate, de necazuri, să alunge din calea noastră nedreptățile puse de dușmanii noștri. Să ne ajuți Sfinte Ilie și să sădești în sufletele noastre puterea răbdării, a blândeții, să ne izbăvești de orice răzbunare care se abate asupra noastră.

Nimicește prin rugăciunile tale, Prorocule, năravurile cele mai rele din jurul nostru, cele ce întinează credința noastră, iubirea pentru semeni și poruncile Domnului! Amin.”

ADVERTISEMENT