News

Calendar ortodox, 20 iunie 2019: Sfântul Mucenic Metodie, episcopul Patarelor

19.06.2019 | 16:20
Calendar ortodox 20 iunie 2019 Sfantul Mucenic Metodie episcopul Patarelor

În calendarul ortodox de joi, 20 iunie 2019, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Mucenic Metodie, episcopul Patarelor. Pe lângă acest sfânt mare mucenic mai sunt trecuți pentru ziua de 20 de iunie și Cuviosul Părinte Calist, patriarhul Constantinopolului și Sfântul Nicolae Cabasila.

Calendar ortodox 20 iunie 2019: Cine a fost Sfântul Metodie

Sfântul Mucenic Metodie este cel care a prevăzut cu mult timp înainte să se întâmple căderea Constantinopolului. Acesta a avut o viață monahală din fragedă pruncie și a servit Cuvântul lui Dumnezeu luptându-se cu ereticii, în special cu principalul adversar al său, Origen. Sfântul Metodie a murit în perioada împăratului roman Aurelian.

Iată și o rugăciune către Sfântul Metodie: „Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curaţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Metodie, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Sfântul Nicolae Cabasila, un alt sfânt important pomenit pe 20 iunie. Sursa foto: doxologia.ro

Tot pe 20 iunie este pomenit și Sfântul Nicolae Cabasila

Izbăveşte-mă de răpirea, de jaful şi de robia păcatului, îndurătorule şi îndreptându-mă către pocăinţă, răpeşte-mă către dragostea ta după vrednicie. Râu de viaţă având inima ta, înţelepte, te-ai făcut ca o gârlă Bisericii lui Dumnezeu, fiind plin de învăţături şi adăpând faţa ei, părinte.

Uimindu-te tu de dragostea înfrânării, ai strămutat săltările patimilor şi materia trupului către vârful nepătimirii, părinte. lată tu, Fecioară Preacurată, zice Isaia, zămislind fără sămânţă în pântecele tău pe Îngerul sfatului celui mare, L-ai şi născut şi ai rămas după naştere Preacurată”.

Cât despre celălalt pomenit al zilei în calendarul ortodox, teologii îl consemnează pe Sfântul Nicolae Cabasila ca fiind una dintre cele mai importante figuri religioase și politice din istoria creștinătății. Acest sfânt este cunoscut ca mare teolog, iar scrierile sale precum „Erminia” sau „Tâlcuirea Sfintei Liturghii” sunt texte de bază pentru creștinism.

Sfântul Cabasila este recunoscut de către biserica creștin ortodoxă din anul 1982 de către Patriarhia Ecumenică, după inițiativa Mitropolitului de Tesalonic. Cabasila a fost pe lângă un important teolog al veacurilor de mult apuse, și un politolog, sociolog și filozof ale cărui opere nu au văzut, din păcate, lumina tiparului, însă istoricii de azi i-au recunoscut puterea de analiză și profunzimea cu care abordarea provocărilor societății bizantine.