Life

Calendar ortodox 2023. Când pică Floriile, Paştele, Crăciunul şi celelalte sărbători importante

Iată când pică Floriile, Paștele, Crăciunul, precum și alte sărbători importante anul acesta, potrivit calendarului ortodox 2023.
10.01.2023 | 13:56
Calendar ortodox 2023 Cand pica Floriile Pastele Craciunul si celelalte sarbatori importante
Când pică cele mai importante sărbători în 2023. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când pică în 2023 Paștele, Crăciunul și alte sărbători importante, conform calendarului ortodox. Învierea Domnului se sărbătorește mai devreme anul acesta.

Când pică Paștele, Crăciunul și alte sărbători importante anul acesta. Calendar ortodox 2023

La fel ca în fiecare an, și în 2023 credincioșii consultă lunar calendarul ortodox pentru a verifica când pică sărbătorile importante.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox se numără Floriile, Paștele, Rusaliile și Crăciunul.

Paștele se sărbătorește în fiecare an duminica, iar în 2023 va pica mai devreme decât în anul precedent.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, Paștele Ortodox pică pe 16 aprilie, la o săptămână după cel Catolic. Învierea Domnului se sărbătorește și lunea, nu doar duminica, ambele zile fiind libere. De asemenea, și Vinerea Mare este o zi liberă legală. Marțea, a treia zi de Paști, este marcată cu cruce roșie.

De asemenea, pe 9 aprilie se sărbătoresc Floriile. În această zi, cei care poartă nume de flori își serbează ziua onomastică.

ADVERTISEMENT

La 40 de zile după Paște este Înălțarea Domnului sau Ispasul, care anul acesta pică pe 25 mai. Această zi mai poartă și numele de Ziua Eroilor.

Rusaliile reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor.

La fel ca Învierea Domnului, Rusaliile se sărbătoresc duminica și lunea, pe 4 și 5 iunie 2023.

Crăciunul sau Nașterea Domnului, care se sărbătorește pe 25 și pe 26 decembrie, pică anul acesta lunea și marțea, ceea ce înseamnă că aceste zile vor fi libere.

ADVERTISEMENT

Anul acesta sunt patru posturi mari, precum și câteva zile de post înaintea marilor sărbători.

Postul Paștelui are o durată de 40 de zile, iar anul acesta începe pe 27 februarie și se termină pe 15 aprilie. Este cel mai greu post al anului deoarece are foarte puține zile cu dezlegare la pește. Creștinii marchează perioada postului prin abstinență și purificare spirituală.

Între 12 și 28 iunie este Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar în perioada 1 – 14 august este Postul Adormirii Maicii Domnului.

Postul Crăciunului durează tot 40 de zile și este în perioada 14 noiembrie – 24 decembrie. Deși este la fel de lung ca cel de dinaintea Învierii Domnului, acest post nu este la fel de aspru, având mai multe zile în care creștinii au dezlegare la pește.

Ce alte sărbători importante mai sunt în 2023

Până la finalul lunii ianuarie mai sunt câteva sărbători marcate cu cruce roșie. Este vorba despre Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur (27 ianuarie) și de Sfinții Trei Ierarhi (30 ianuarie).

Pe 2 februarie se sărbătorește Întâmpinarea Domnului (Stratenia), iar pe 25 martie Buna Vestire (Blagoveştenia), care este și o zi cu dezlegare la pește.

Vineri, 21 aprilie, după Paște, este Izvorul Tămăduirii, o altă sărbătoare importantă pentru creștini, iar pe 21 aprilie este prăznuit Sfântul Gheorghe.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt prăznuiți pe 21 mai, aceasta fiind o altă sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Pe 24 iunie se sărbătorește Naşterea Sf. Ioan Botezătorul (Sânzienele), iar pe 29 iunie Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sfântul Ilie este prăznuit pe 20 iulie.

Sunt sărbători importante și în luna august, după cum urmează, și anume Schimbarea la Faţă a Domnului (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Ambele sunt marcate cu cruce roșie în calendar. De asemenea, pe 29 august este Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul.

Data de 1 septembrie marchează începutul anului bisericesc, iar pe 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Pe 14 septembrie este Înălţarea Sfintei Cruci.

O altă sărbătoare importantă este Acoperământul Maicii Domnului, pe 1 octombrie. Tot în octombrie sunt și alte sărbători marcate cu cruce roșie. Este vorba despre Sfânta Parascheva (14 octombrie), Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (26 octombrie) și Sfântul Dimitrie cel Nou (27 octombrie).

Luna noiembrie are trei mari sărbători, și anume Sfinții Mihail și Gavriil (8 noiembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).

În decembrie, în afară de Nașterea Domnului, în calendarul ortodox mai este și o altă sărbătoare importantă. Este vorba despre Sfântul Nicolae, prăznuit pe 6 decembrie. De asemenea, pe 27 decembrie este sărbătorit Sfântul Ștefan.

ADVERTISEMENT