News

Calendar ortodox, 21 iunie 2019: Harți. Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel. Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia

20.06.2019 | 19:09
Calendar ortodox 21 iunie 2019 Harti Lasatul secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel Sfantul Mucenic Iulian din Cilicia
Postul Sfinților Apostoli nu mai începe în 2019 în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților – ci sâmbătă, pe 22 iunie Sursa foto: basilica.ro

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește vineri pe Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia. Totodată, pe 21 iunie începe postul Sfinților Petru și Pavel și are loc mare praznic al Pogorârii Duhului Sfânt care este însemnată în calendarul ortodox cu „harţi” ceea ce înseamnă dezlegare la orice fel de mâncare, inclusiv în zilele de miercuri şi vineri. Tot în această zi, calendarul ortodox îi mai cinstește pe Sfântul Mucenic Afrodisie, Sfântul mucenic Terentie, episcopul Icoanei, Sfântul Mucenic Iulian Egipteanul și Sfântul Mucenic Nichita Nisireanul.

Calendar ortodox, vineri, 21 iunie. Cine a fost Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia

Sfântul Mucenic Iulian s-a născut într-o familie nobilă, în Tarșul Ciliciei, în vremea împăratului Dioclețian. La vârsta de doar 18 ani a fost persecutat timp de un an, timp în care agresorii au încercat să-l facă pe acesta să se lepede de credința în Hristos. Chiar și mama lui Iulian a fost arestată de persecutorii care au sfătuit-o să-și convingă fiul să renunțe la credință. Ea l-a sfătuit să meargă la moarte cu bucurie și nădejde. Persecutorii l-au băgat într-un sac plini de șerpi veninoși, i-au legat gurile și l-au aruncat în apa mării.

Trupul neînsuflețit al Sfântului Mucenic Iulian au fost aduse la mal de valuri, iar credincioșii care l-au găsit le-au îngropat cu mare cinste la Alexandria, în jurul anului 290. Ulterior, Sfintele Moaștele au fost mutate în Antiohia. Sfântul Ioan Gură de Aur îl amintește în predica sa pe Sfântul Mucenic Iulian și spune: „Din gura mucenicului ieșea glasul lui cel sfânt, iar împreună cu glasul și o lumină care lumina mai puternic decât razele soarelui […] Luați un om bolnav, indiferent cât de groaznic, un posedat de diavol sau care și-a pierdut mințile, și aduceți-l la racla în care se odihnesc rămășițele sfinte ale acestui sfânt, și veți vedea cum demonul sare si fuge de la om, ca și ars de foc”. 

Zilele cu ”harți” se găsesc pe durata întregului an bisericesc. Printre acestea se numără: perioada dintre Nașterea Domnului și Botezul Domnului, în Săptămâna Luminată, după Învierea Domnului și prima săptămână a Triodului, mai exact după duminica vameșului și a fariseului. Biserica Ortodoxă ne învață că, scopul principal al vieții nu este reprezentat de consumul de alimente și băuturi și că trupul trebuie îngrijit și prin anumite restricții. În zilele cu ”harți” credincioșii se roagă și au un moment potrivit pentru primirea duhovnicească pentru Postul Sfinților Apostoli.

Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia atrecut la cele veșnice la vârsta de doar 18 ani
Vineri, 21 iunie Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia
Sursa foto: doxologia.ro

Postul Sfinților Petru și Pavel începe mai devreme în acest an. Care este motivul

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Petru și Pavel în fiecare an în data de 29 iunie. Biserica a rânduit ca anul acesta prăznuirea lor să fie într-o perioadă de post așadar, spre deosebire de anii trecuți, Postul Sfinților Apostoli nu va mai începe în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, ci pe 22 iunie. Răspunsul la această schimbare îl găsim în hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 5721 din 10 iunie 2015. Prin urmare, începând cu anul 2017 Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel trebuie să aibă cel puțin 7 zile luând ăn calcul data la care a picat anul acesta Paștele. Credincioșii au astfel mai mult timp pentru mărturisirea păcatelor în spovedanie, precum și timp îndestylat pentru întărirea gândului de a ne îndrepta viața. Așadar, creștinii sunt chemați să urmeze zeul misionar al celor doi Sfinți Apostoli și totodată, să devină vestitori ai iubirii milotive a lui Isus Hristos.

Părintele Patriarh Daniel a spus în repetate rânduri că, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au în comun pocăința și deși sunt diferiți ca pregătire spirituală, culturală și teologică sunt foarte asemănătoti în ceea ce privește dragostea și jertfa pentru Mântuitorul. Petru s-a lepădat de trei ori de Hristos, din frică, spunând că nu Îl cunoaște pe Hristos, iar Pavel a prigonit Biserica lui Hristos. De aceea, ambii Apostoli au regretat și s-au pocăit toată viața. Râvna lor misionară parcă ar fi vrut tot timpul să recupereze aceste greșeli ale lor”.