Life

Calendar Ortodox 21 noiembrie 2021. Sărbătoare mare pentru creștini ortodocși

Duminică, 21 noiembrie 2021, credincioșii de pretutindeni se bucură de o sărbătoare foarte importantă. Biserica Ortodoxă o cinstește pe Fecioara Maria.
20.11.2021 | 17:17
Calendar Ortodox 21 noiembrie 2021 Sarbatoare mare pentru crestini ortodocsi
Calendar ortodox. 21 noiembrie marchează o sărbătoare majoră. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului reprezintă aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Așa a ajuns Maica Domnului să fie închinată de arhierul Zaharia în Sfânta Sfintelor.

Cei doi părinți sunt cunoscuți pentru credința arzătoare în Dumnezeu, cât și pentru faptul că își doreau foarte mult copii. După multe rugăciuni bucuria li s-a îndeplinit, promițând în schimb un lucru important.

ADVERTISEMENT

Sfinții Ioachim și Ana au promis că unicul lor copil va fi închinat Domnului, îngerul care li s-a arătat vestindu-le că vor avea o fată ce va purta numele de Maria.

Calendar ortodox. 21 noiembrie marchează o sărbătoare majoră

Cei doi părinți nu au uitat de promisiunea făcută în fața lui Dumnezeu, iar la trei ani de la nașterea Fecioarei Maria și-au dus fiica la templu.

ADVERTISEMENT

Calendarul ortodox ne învață că Fecioara Maria a stat timp de 12 ani în Templu, în tradiția populară ziua de 21 noiembrie fiind cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Luminii.

Maica Domnului a fost condusă în cea mai sfântă încăpere din templu, motivul fiind unul pe care avea să-l afle mai târziu. Fecioara Maria avea să devină Sfânta Sfintelui lui Dumnezeu, sălaș pentru Domnul nostru, Isus Hristos.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce s-a hrănit în Sfânta Sfintelor, celei îmbrăcate cu credință și cu înțelepciune și cu neîntinată feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri închinăciune”, scrie în Biblie, notează calendarulortodox.ro.

Ziua când este pomenită Intrarea Maicii Domnului în Biserică reprezintă data primei sfințiri a unei biserici cu acest hram. Este vorba de lăcașul de cult ridicat de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului.

ADVERTISEMENT

Însemnată cu cruce roșie, această zi de mare sărbătoare există încă din secolul al VI-lea, chiar dacă a ajuns să fie oficiată ceva mai târziu. Prima mențiune este făcută de Sfântul Grigorie de Nyssa.

De asemenea, Biserica Ortodoxă a orânduit ca în ziua de 21 noiembrie să fie de fiecare dată dezlegare la pește.

Rugăciune scurtă către Fecioara Maria

„Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru.

Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim. Amin”. 

ADVERTISEMENT