Life

Calendar ortodox 23 aprilie 2022: Sfântul Gheorghe. Ce să faci în această zi de sărbătoare

Calendar ortodox 23 aprilie 2022. De obicei, pe această dată este cinstit Sfântul Gheorghe, dar acum sărbătoarea ar pica în Sâmbăta Mare. Ce e bine să faci în ziua aceasta.
22.04.2022 | 08:55
Calendar ortodox 23 aprilie 2022 Sfantul Gheorghe Ce sa faci in aceasta zi de sarbatoare
În calendarul ortodox, pe 23 aprilie 2022, pică Sfântul Gheorghe, o sărbătoare de mare importanţă pentru poporul român.
ADVERTISEMENT

Sfântul Gheorghe este o sărbătoare cu dată fixă din calendarul ortodox. Acesta se sărbătorește anual în ziua de 23 aprilie, dar acest lucru nu se va întâmpla și în 2022. Iată care sunt explicațiile!

Calendar ortodox 23 aprilie 2022. Ce sărbătoare e în Sâmbăta Mare

Săptămâna Patimilor este cea dinainte de Paște, în care credincioșii trebuie să postească, dar nu numai cu trupul, ci și cu sufletul. Sunt zile în care oamenii trebuie să se gândească la tot ceea ce a pătimit Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, nu există vreun motiv de sărbătoare pentru creștini, care trebuie să aibă în minte suferința lui Hristos. Acesta este și motivul pentru care în Sâmbăta Mare nu se mai sărbătorește Sfântul Gheorghe, așa cum se făcea în fiecare an, conform calendarului ortodox.

Ce se întâmplă când Sfântul Gheorghe pică înainte de Paşte

Astfel, dacă Sfântul Gheorghe pică înainte de sărbătorirea Paștelui, cel mai înțelept lucru este ca sărbătoarea să fie mutată. Același lucru se va întâmpla și în 2022, deoarece credincioșii își vor putea serba onomastica abia după Paște, pe 25 aprilie, conform unei decizii a Bisericii.

ADVERTISEMENT

„Nu se cade” ca creștinii să serbeze orice fel de eveniment în Săptămâna Mare, astfel că toate sărbătorile mari sunt mutate în Săptămâna Luminată, când sunt permise petrecerile.

„Sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Luminată.

ADVERTISEMENT

De aceea, în calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic”, a precizat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, potrivit basilica.ro. 

Astfel, inclusiv cei care așteptau cu nerăbdare să își serbeze onomastica, trebuie să știe că o vor putea face abia pe 25 aprilie, în a doua zi de Paște, motiv dublu de bucurie.

ADVERTISEMENT

„În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele.”, a mai declarat acesta, conform sursei citate anterior.

Sfântul Gheorghe în luptă
Sfântul Gheorghe în luptă. Foto: Creștin Ortodox

Ce să faci şi ce să nu faci de Sfântul Gheorghe  

La fel ca pentru orice sărbătoare, și ziua de Sfântul Gheorghe este legată în popor de numeroase tradiții și superstiții. Sunt aproape un milion de români care își serbează ziua pe 25 aprilie 2022.

De Sfântul Gheorghe se crede că este bine ca locuințele să fie împodobite cu plante, pentru a marca renașterea vieții și a naturii, iar acestea sunt diferite în funcție de regiunea țării.

Astfel, în Banat, casele sunt decorate cu frunze de fag sau gorun, în timp ce în Muntenia sunt folosite crengile de stejar sau de păr. În Transilvania se folosește leușteanul sau rugul verde. De asemenea, se consideră că locuințele celor care fac acest lucru vor fi protejate de rele.

Este bine ca de Sfântul Gheorghe oamenii să se spele într-o apă curgătoare înainte de răsărit, pentru a fi sănătoși tot anul, dar și pentru a fi iertați de păcate.

Este bine să ne spălăm cu roua de pe busuiocul semănat înainte de răsărit, pentru a fi cinstit toată viața. În schimb, cine doarme de Sfântul Gheorghe ia somnul mieilor și va fi adormit tot timpul.

ADVERTISEMENT
Tags: