News

Calendar ortodox 23 aprilie. Sfântul Gheorghe este pomenit în această zi

22.04.2019 | 22:54
Calendar ortodox 23 aprilie Sfantul Gheorghe este pomenit in aceasta zi
ADVERTISEMENT

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este o sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox. În 2019, dat fiind faptul că sărbătoarea pică în Săptămâna Patimilor, Biserica Ortodoxă Română a decis ca slujba dedicată acestei zile să se desfăşoare luni, 29 aprilie, în a doua zi de Paşte şi prima din Săptămâna Luminată.

Cine a fost Sfântul Gheorghe, mucenicul sărbătorit pe 23 aprilie

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai religiei creştin ortodoxe. În jur de un milion de români îi poartă numele, dintre care peste 700 de mii sunt bărbaţi, iar restul femei. Totodată, el este şi ocrotitorul Forţelor Terestre ale Armatei Române şi sfânt protector al mai multor state.

ADVERTISEMENT

Soldat de frunte în armata împăratului roman Diocleţian, Sfântul Gheorghe a decis să-şi mărturisească credinţa, într-o perioadă în care creştinii erau persecutaţi de autorităţile Imperiului Roman. Drept urmare, el a fost supus unor torturi inimaginabile (bătut cu biciul, tras pe roată, împuns cu suliţa), dar nu a vrut să renunţe la religia sa.

Icoana Sfântul Gheorghe
Sfântul Gheorghe este o sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox, care pică pe 23 aprilie

De ce apare Sfântul Gheorghe în icoane cu un balaur

În cele mai multe icoane, Sfântul Gheorghe apare învingând în luptă un balaur, pe care îl ucide cu suliţa. Acest lucru se datorează unei vechi legende. Mai exact, se spune că un dragon îşi făcuse bârlog deasupra unui izvor care alimenta cu apă oraşul Silene. Fiara cerea tribut oamenilor pentru a-i lăsa să îşi potolească setea.

ADVERTISEMENT

Într-o zi, sătul de jertfe de animale, balaurul a vrut să i se aducă o prinţesă. Chiar atunci, însă, Sfântul Gheorghe şi-a făcut apariţia şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, a reuşit să răpună bestia. Locuitorii din Silene, văzând această minune, s-au convertit de îndată la creştinism.

Rugăciune către Sfântul Gheorghe

“Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci folositor, neputincioşilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

ADVERTISEMENT

Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.

Vino, Sfante Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvîrșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slabiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.

ADVERTISEMENT

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului; de aceea cu laude te fericim pe tine Sfante Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl.

Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin.”

ADVERTISEMENT