News

Calendar ortodox, 23 iunie: pomenirea sfântului mucenic Eustohie

22.06.2019 | 16:00
Calendar ortodox 23 iunie pomenirea sfantului mucenic Eustohie

Ziua de 23 iunie este extrem de importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea sfântului mucenic Eustohie, împreună cu nepotul Gaie și fii săi, Lolia, Prov și Urban. Totodată, este prăznuită și sfânta muceniță Agripina Romana.

Calendar ortodox pentru ziua de 23 iunie: pomenirea sfântului mucenic Eustohie

Astăzi, credincioșii din toată țara îl pomenesc pe sfântul mucenic Eustohie, împreună cu nepotul și cei trei prunci ai săi.  Potrivit calendarului ortodox român, acesta a trăit în timpul împăratului Maximian, în orașul Ousade.

Sfântul Eustohie era preot al idolilor oraşului Ousade, condus de guvernatorul Agrippa în vremea lui Maximian (285-305). În faţa spectacolului mulţimilor de Mucenici Creştini care se dădeau spre moarte pentru Mântuitorul şi care înfăptuiau numeroase minuni, el respinse iluzia idolilor şi, prezentându-se la Eudoxie, Arhiepisocopul Antiohiei, fu botezat şi apoi ordonat preot. Regăsindu-şi cei trei copii: Lolia, Prov si Urban precum şi pe nepotul său Gaie, într-un sat din Lycaonia, Lystra, Eustohie îi învăţă Credinţa în Iisus Hristos şi îi boteză, precum şi pe toate celelalte rude ale sale. Continuând pe cale, a fost arestat de păgâni şi condus în faţa guvernatorului. Cum îl mărturisea fără frică pe Mântuitor, guvernatorul porunci să fie sfâşiat de la coaste până pe şolduri. Apoi, împreună cu ucenicii săi, fu încredinţat lui Agrippin, guvernatorul de Ancira, dar nici unul nu se lepădă de Hristos ca să-şi scape viaţa. Călăii îi luară atunci cu forţa pe Sfânta Lolia si pe fratele său Urban, îi aşezară faţă în faţă şi le sfâşiară obrajii. Gaie se grăbi să le recupereze sângele în mâinile sale, pentru a se unge ca şi cu un Sfânt Balsam”.

Pe 23 iunie este pomenită sfânta muceniță Agripina. Sursa foto:Facebook
Pe 23 iunie este pomenită sfânta muceniță Agripina. Sursa foto:Facebook

Pomenirea sfintei mucenițe Agripina Romana

Pe 23 iunie, credincioșii săvârșesc totodată pomenirea sfintei mucenițe Agripina Romana, născută și crescută în străvechea cetate a Romei. Aceasta și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor la care a fost supusă de păgâni.

Această sfântă era născută şi crescută în vestita cetate a Romei. Şi de mică da miros inimilor credincioşilor ca un trandafir într-o gradină, şi gonea stricăciunea patimilor, pentru ca împodobindu-şi sufletul cu fecioria şi cu bărbăţia, şi făcându-se mireasa lui Dumnezeu, a alergat cu îndrăznire şi cu vitejie la mucenicie, dându-se pe sine la multe chinuri pentru iubirea şi dragostea lui Hristos, Mirele său.

După aceea fiind bătută cu toiege la trup, a zdrobit prin bătăile ei oasele păgânătăţii, şi fiind dezbrăcată de haine, a mustrat şi a defăimat goliciunea vrăjmaşului. Şi legând-o cu legături şi punând-o la munci, şi de înger fiind dezlegată, a dezlegat toată credinţa cea rea. Drept aceea în acele chinuri şi-a dat sufletul la Dumnezeu. Iar acestea a pătimit sfânta în timpul împărăţiei lui Valerian (253-259)” , se arată în calendarul creștin ortodox.