Este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși pe 24 iulie. Începând cu secolul IV în această zi este prăznuită Sfânta Mare Muceniță Cristina (Hristina).
Numele Cristina este unul extrem de vechi și înseamnă discipolul lui Christos. În România sunt sute de mii de femei care poartă acest nume.
Astăzi este sărbătoare mare la români. Acest nume este unul dintre cele mai vechi și este prăznuit din secolul IV. Sfânta Mare Muceniță Cristina a fost o martiră de doar 14 ani, care a fost torturată de propriul său tată.
S-a născut în cetatea Tir, în vremea împăratului Septimiu Sever (193 – 211). Când a împlinit 12 ani a fost închisă de tatăl ei, care era reprezentantul imperial al cetății, într-un turn. Pentru că era foarte frumoasă, acesta nu a dorit ca fiica lui să fie văzută de nimeni. Planul său era să o țină captivă până va deveni majoră.
Se spune că fata a început să se roage și i s-a arătat un înger. După această întâmplare tânăra a distrus toți idolii din turnul în care locuia. Pentru fapta sa a fost aspru pedepsită de către tatăl său care a trimis-o la închisoare, ca mai apoi să o arunce în mare. După moartea tatălui său, fata a continuat să fie torturată, iar în final a murit.
Este rezervată, secretoasă și timidă. Își alege cu mare grijă prietenii. Cristina este o fire rațională, pesimistă și pragmatică. Își ajută însă prietenii în orice moment. Este receptivă și tandră. Pentru că este extrem de ambițioasă, Cristina va reuși să realizeze mereu tot ce și-a propus. Niciodată nu ia decizii pripite. Nu-i place să se pună presiune asupra ei. Caracterul Cristinei se apropie cel mai tare de cel al nativilor din zodia Capricorn.
Vă prezentăm mai jos rugăciunea către Sfânta Cristina.
“Mielușeaua Ta, Iisuse, Hristina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Bucură-te, purtătoare de chinuri, Prealăudată Hristina, care te-ai arătat muceniță Mântuitorului nostru Hristos și ai părăsit toată rătăcirea și necredința cea părintească.
Văzând pe vrăjmașul surpat și zăcând înaintea picioarelor pruncii purtătoare de chinuri, să dăm cu toți laudă Mântuitorului, Cel Ce o a arătat pe ea purtătoare de biruință.
Dorit-ai să vezi, podoaba cea frumoasă a Mirelui tău, curată; pentru aceea, te-ai înfrumusețat pe tine luminat cu dumnezeieștile chinuri, ceea ce ești purtătoare de chinuri.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”