News

Calendar ortodox, 24 iunie: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

23.06.2019 | 15:15
Calendar ortodox 24 iunie Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

În calendarul ortodox de luni, 24 iunie 2019, este trecută o mare sărbătoare pentru români: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ziua este cunoscută în cultura strămoșească sub denumirea de Sânziene (Drăgaicele), iar românii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții cu această ocazie.

Calendar ortodox, 24 iunie 2019: Este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul pică în Postul Sfinților Petru și Pavel, zi în care se dă dezlegare la pește. Ioan Botezătorul s-a născut cu 6 luni înaintea lui Iisus Hristos, Cel pe care avea să-L boteze în râul Iordan. Sfântul Ioan a venit pe lume în cetatea Orini și se trăgea din seminția lui Aaron.

Despre viața Sfântului Ioan Botezătorul nu sunt cunoscute foarte multe detalii. Se știe doar că s-a retras în pustie și și-a dedicat viața lui Dumnezeu, propovăduind cuvântul Unicului Său Fiu trimis pe pământ pentru a mântui omenirea. Rolul lui Ioan a fost acela de a-l dezvălui lumii pe Mesia, fiind unul dintre profeții trecuți în Biblie.

Ioan Botezătorul, unul din cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox. Sursa foto: rezistentacrestinablog.wordpress.com

Rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul a fost înmormântat în Samaria, localitate situată Raproape de Nazaret. După tăierea capului său, moaștele sale au fost duse dintr-un oraș în altul. În prezent, capul lui Ioan Botezătorul se află la Roma, iar restul sfintelor sale moaște au fost duse în Ierusalim și Alexandria. Iată și una din cele mai puternice rugăciuni pe care e bine să le adresăm Sfântului Ioan:

„Mergătorule înainte al Domnului și Botezătorule al lui Hristos, mari și multe sunt vredniciile date ție de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduința și proorocie îngerească, te-ai și născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai viețuit și, ca o pasăre a cerului, desăvârșit neagoniseală ai iubit, cu aguridă și cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor și al pustiilor, care în loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Amin”