A doua zi de Paște este un nou prilej de sărbătoare pentru credincioși. Nu numai că celebrăm Învierea Domnului, dar și un alt mare sfânt.
Pe data de 25 aprilie, toți creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Evanghelist Marcu. Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu a fost ucenic al Sfântului Apostol Petru.
Acesta dintâi l-a urmat în prima sa călătorie misionară. Numele său provine de la faptul că este primul dintre cei patru autori ai Evangheliilor canonice.
Sfântul Marcu, sărbătorit în calendarul ortodox 2022 pe 25 aprilie, a murit ca un martir, iar moaștele sale au stat în Africa până în 820, când au fost mutate în Veneția într-o biserică ce îi poartă numele.
Sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de zilele de Paște. Dacă în prima zi de Paște se spună că nu este bine să îți părăsești casa, pentru că trebuie să te bucuri cu familia, iată că în a doua zi de Paște lucrurile stau complet diferit.
Este bine să pleci de acasă, în vizită la rude, dar nu cu mâna goală. Trebuie să aduci în dar bucate tradiționale, de unde și numele acestor vizite de ”umblare cu pască”. Finii trebuie să meargă la nași acasă, iar copiii la părinții lor.
În a doua zi de Paște este bine să stropești casa cu agheazmă și să le dai de băut rudelor.
Se spune că în Marțea Albă, băieții trebuie să își stropească femeia iubită cu apă pentru a avea noroc în dragoste tot anul. În Transilvania, tradiția este ca băieții să stropească fetele cu parfum, iar acestea trebuie să le ofere de băut.
În această zi nu se lucrează, nu se spală, nu se calcă și nu se face curat. Femeile din unele zone ale țării dau de pomană pască și vin roșu.
Tradiția mai spune că cine moare în a doua zi de Paște merge direct în rai, deoarece porțile acestuia sunt deschise după Învierea Domnului.
În a doua zi de Paște trebuie spusă o rugăciune scurtă, care este aducătoare de noroc și de sănătate. Credincioșii trebuie să se roage pentru a avea lumina Învierii în suflet tot anul.
Chiar dacă perioada Săptămânii Patimilor a trecut, acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm la comunicarea cu Dumnezeu, ci mai ales trebuie să ne apropiem de Acesta, pentru a cere căință pentru păcate și iertarea faptelor rele.
Iată ce rugăciune trebuie rostită în a doua zi de Paște de către toți credincioșii, conform calendarului ortodox de pe 25 aprilie 2022:
„Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia, care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit.
Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta.
Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.