Life

Calendar ortodox 25 mai 2021. Sărbătoare cu cruce neagră

Calendar ortodox 25 mai 2021. Ce sărbătoare cu cruce neagră este în această zi?
24.05.2021 | 23:26
Calendar ortodox 25 mai 2021 Sarbatoare cu cruce neagra
Calendar ortodox 25 mai 2021. Sărbătoare cu cruce neagră. Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 25 mai 2021. În această zi se sărbătorește A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul și este o sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendar.

Sărbătorile cu cruce roșie sunt cele mai importante și vin la pachet cu o serie de obiceiuri și tradiții pentru credincioși.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, sărbătorile marcate cu cruce neagră nu impun ritualuri și nu au interdicții. Totodată, acestea se pot respecta precum cele marcate cu cruce roșie.

Calendar ortodox 25 mai 2021, sărbătoare cu cruce neagră

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendar. Creștinii nu sunt obligați să respecte anumite ritualuri, tradiții și obiceiuri.

ADVERTISEMENT

De altfel, nu există nici interdicții, așa cum se întâmplă în cazul sărbătorilor marcate cu cruce roșie. Nu este greșit ca sărbătorile cu cruce neagră să fie respectate cu sfințenie, chiar dacă nu este obligatoriu.

Atunci când sărbătorile sunt marcate cu cruce neagră, este vorba despre un sfânt mai important cu o slujbă diferită de zilele obișnuite.

ADVERTISEMENT

„Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult.

Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi”, a explicat preotul Marius Cătălin Antohi pentru doxologia.ro.

ADVERTISEMENT

La data de 25 mai 2021 este prăznuită A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

A treia și ultima aflare a cinstitului cap a avut loc în timpul luptei împotriva sfintelor icoane, când capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane. De acolo a fost dus la Constantinopol de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail.

Care este troparul Sfântului Ioan Botezătorul

Există și un tropar al Sfântului Ioan Botezătorul, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap, după cum urmează:

„Ca pe o dumnezeiască vistierie ascunsă în pământ, Hristos a descoperit capul tău nouă, Proorocule şi Înaintemergătorule; deci toţi adunându-ne întru aflarea lui, cu cântări de Dumnezeu grăitoare pe Mântuitorul lăudăm, Cel Ce ne mântuieşte pe noi din stricăciune cu rugăciunile tale.”

De acolo a fost dus la Constantinopol de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail.

A treia aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este marcată cu o cruce neagră în calendarul creștin-ortodox și nu se impune respectarea unor tradiții și obiceiuri.

Tot în ziua de 25 mai sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Celestin și Sfântul Cuvios Olvian.

ADVERTISEMENT