Calendar ortodox pentru 25 noiembrie 2024. Este sărbătorită Sfânta Muceniță Ecaterina, iar credincioșii ar trebui să țină cont de mai maulte tradiții.
Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în calendarul ortodox luni, 25 noiembrie 2024, fiind marcată cu cruce neagră.
Potrivit crestinortodox.ro, Sfânta Muceniță Ecaterina a fost fiica principelui Consta și a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea.
Aceasta cunoștea foarte bine limbile greacă și latină, dar avea și cunoștințe de astronomie și de oratorie. Sfânta Muceniță Ecaterina a avut două viziuni.
În prima, a văzut-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Nu a reușit, însă, să vadă fața Mântuitorului, deoarece nu era creștină. Astfel, a ales să primească Sfântul Botez.
În cea de-a doua viziune, Sfânta Muceniță Ecaterina L-a văzut pe Iisus Hristos. Mântuitorul i-a dăruit un inel de logodnă și i-a spus următoarele:
“Iată, astăzi te primesc pe ține mireasă Mie nestricata și veșnică, deci să păzești tocmeală această cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.
A doua zi, Ecaterina a rămas uimită după ce a văzut inelul de logodnă pe deget. Viața ei s-a schimbat foarte mult după acel moment, pentru că a început să condamne cultul și miturile păgâne.
Mai mult, în discuții publice, îi înfrunta pe înțelepții vremii, pe care a reușit să-i aducă la adevărata credință. A fost silită de împăratul Maximian să înfrunte o adunare de filosofi păgâni.
Iubirea față de Hristo și înțelepciunea au ajutat-o pe Ecaterina să-i facă pe toți filosofii prezenți să creadă în Hristos și, de asemenea, să-l mărturisească drept Dumnezeul Adevărat. Toți înțelepții au fost atunci arși în foc.
Sfintei Mucenițe Ecaterina i s-a tăiat capul pentru lupta dusă împotriva cinstirii zeilor. Nu a curs sânge atunci când capul i-a fost tăiat, ci lapte. Îngerii au dus trupul ei în Muntele Sinai, acolo unde Moise văzuse Rugul Aprins.
Acolo s-a ridicat o mănăstire cu numele Sfintei Mucenițe, care a fost denumită Mănăstirea Sfântă Ecaterina. Cei care ajung să se închine la moaștele Sfintei Ecaterina primesc în dar un inel, în cinstea celui dăruit de Hristos.
La fel ca în cazul altor sărbători, ziua Sfintei Mucenițe Ecaterina vine cu mai multe tradiții și superstiții. Creștinii ar trebui să le respecte pentru a se feri de probleme.
Potrivit unei credințe populare, fetele nemăritate care posteau pe 25 noiembrie urmau să-și găsească sortitul. Femeile măritate care se confruntau cu probleme în căsnicie posteau de Sfânta Ecaterina pentru rezolvarea situației.
În Franța, există o tradiție foarte interesantă legată de această zi. Femeile nemăritate care au împlinit vârsta de 25 de ani își trimit cadouri între ele și se felicită.
Acestea primesc bonete în culorile galben și verde de la prieteni, care semnifică credința, respectiv înțelepciunea. Femeile care primesc bonete le poartă pe tot parcursul zilei și participă la paradele organizate.
În Marea Britanie, femeile singure participă și ele la parade, iar acestea se încheie cu focuri de artificii.
O altă tradiție spune că, pe 25 noiembrie, nu trebuie să lucrezi. Se spune că sfânta îi va pedepsi pe cei care nu cinstesc această zi.
Pe 25 noiembrie, credincioșii ar trebui să rostească această rugăciune importantă pentru a le merge bine și pentru a se feri de necazuri.
“O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.
Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora.
Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,’aur lămurit în foc’, ,’veşminte albe’ spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie” pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.
Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului.
Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului. Amin.”