Calendar ortodox 26 aprilie: pomenirea precuviosului părintelui nostru Porfiriu

Alexandra Chivu   
în HotNews
25/04/2019, 19:59
Calendar ortodox 26 aprilie: pomenirea precuviosului părintelui nostru Porfiriu GALERIE FOTO
Calendar ortodox 26 aprilie: pomenirea precuviosului părintelui nostru Porfiriu

Potrivit calendarului ortodox, în ziua de 26 a lunii aprilie, îl pomenim pe preacuviosul părintele nostru Porfiriu, episcopul Gazei. Sfântu lse trăgea din cetatea Tesalonic și era fiu de părinți bogați și aleși.

Calendar ortodox, 26 aprilie: pomenirea precuviosului părintelui nostru Porfiriu

Pornind din patria sa, s-a dus în Egipt și mergând acolo într-un schit, a îmbrăcat cinul monahal, iar după numai cinci ani, s-a dus la Ierusalim și a luminat pe mulți prin cuvintele sale. Pentru toate faptele sale, cuviosul a fost hirotonit preot de Pravliu patriarhul Ierusalimului, iar mai târziu a fost hirotonit episcop al Gazei de Ioan episcopul Cezareii Palestinei alături de alți episcopi. A întărit pe credincioși și a întors pe mulți la dumnezeiasca cunoștință.

Văzând că mulți oameni erau nedrepți și închinători la idoli și eretici, s-a dus la Constantinopol și l-a căutat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, ce era patriarh pe atunci. I-a spus nevoia sa, dar a fost dat în seama lui Amantiu Cubicularul. S-a rugat de împărat să îl ajute pentru a îndrepta câte ceva, iar acesta, mâhnit, i-a zis: „nu este cu putinţă să fie izgoniţi slujitorii idolilor şi ereticii, din pricina multului folos şi ajutor pe care îl aduc”.

Calendar ortodox 26 aprilie: pomenirea precuviosului părintelui nostru Porfiriu
Sfântul Porfiriu a luptat pentru credință și mântuire

A făcut multe minuni, iar după 24 de ani s-a mutat către Dumnezeu

„Atunci, împărăteasa a zis către împărat: adevărat, greu lucru este cererea aceasta, împărate, dar şi mai grea este respingerea ei. După aceea a fost înduplecat şi împăratul să împlinească cele cerute. Şi a trimis cărţi, poruncind să fie goniţi din Gaza ereticii şi slujitorii la idoli. Iar fericitul Porfiriu a luat de la împărăteasă două sute de monede de aur ca să zidească biserică şi două sute monede simple de cheltuială, şi sosind în eparhia lui, a sfărâmat toate celelalte altare idoleşti şi a gonit pe ereticii.

Iar altarul lui Marnis arzându-l, a făcut acolo biserică, după forma ce i-a hotărât împărăteasa Eudoxia. Luminând după aceea înainte şi vieţuind cu cinste în aceeaşi eparhie şi făcând multe minuni, după douăzeci şi patru de ani, unsprezece luni şi opt zile, s-a mutat către Domnul”, potrivit noutăți-ortodoxe.ro.

Închide ×