News

Calendar ortodox, 26 iunie 2019: Sfântul Cuvios David din Tesalonic

25.06.2019 | 16:00
Calendar ortodox 26 iunie 2019 Sfantul Cuvios David din Tesalonic

În calendarul ortodox, ziua de 26 iunie 2019 este pomenit Sfântul Cuvios David din Tesalonic. Tot în aceeași zi mai sunt amintiți și alți sfinți de către Biserica Creștin Ortodoxă Română. Aceștia sunt: Sfântul Ioan, episcopul Goției și Sfântul Cuvios Antion. În cinstea sfântului zilei s-a construit o un lăcaș de cult cu numele lui, în Tesalonic, Grecia.

Calendar ortodox 26 iunie 2019: Prăznuirea Icoanei Fecioarei Maria din Tihvin, Rusia

Pe 26 iunie este prăznuită și Icoana Maicii Domnului de la Tihvin (aveți un videoclip mai jos cu mănăstirea). Această icoană care se găsește în localitatea rusă este cunoscută pentru minunile pe care le-a produs enoriașilor care s-au rugat la ea. Această icoană făcătoare de miracole este păstrată într-o mănăstire de la Tihvin, localitate aflată aproape de metropola rusească Sankt Petersburg.

26 iunie este ziua Sfântului David din Tesalonic. Cuviosul David s-a născut în secolul al VI-lea și s-a călugărit când era tânăr fecior la Mănăstirea Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie. Sfântul David din Grecia a îndurat toate intemperiile vremei sub creanga unui migdal, iar la un moment dat, Dumnezeu a trimis un înger care l-a călăuzit pentru a ajunge la o chilie ca să nu mai doarmă sub cerul liber, în bătaia crivățului.

Sfântul zilei este David din Tesalonic, făcătorul de minuni

David din Tesalonic a primit harul divin de a vindeca oamenii bolnavi și de a-l scoate pe Necurat din sufletele amărâților care se îndepărtau de dreapta credință. Sfântul David a trecut la cele veșnice după o viață în care a făcut o serie de minuni în anul 540 după Hristos. Există și o rugăciune adresată Cuviosului David despre care se spune că face minuni în primul rând prin aducerea stării de liniște și armonie.

„Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte David, duhul tău.

Calul şi călăreţul în Marea Roşie, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braţ înalt, Hristos, i-a scuturat şi pe Israel l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare de biruinţă. Aunându-ne, cinstim cu cântări purtătoare de lumină şi dumnezeiască pomenirea ta, Părinte David Preafericite, cunoscându-te că eşti moştenitor al luminii şi al zilei, întru Dumnezeiescul Duh, cuvioase.

Omorând pe pământ toate mădulările trupului, ai avut viaţă locuitoare în inima ta pe Hristos, Care a omorât toată puterea diavolului, celui ce a omorât pe om. Legilor Stăpânului plecându-te, cuvioase, ai luat pe umerii tăi crucea ta, urmând Lui şi smerindu-te, ai surpat trufia vrăjmaşului. Amin”, este rugăciunea către Sfântul Cuvios David din Tesalonic.