News

Calendar ortodox, 26 martie: prăznuirea Soborului arhanghelului Gavriil

25.03.2019 | 16:59
Calendar ortodox 26 martie praznuirea Soborului arhanghelului Gavriil

26 martie este o zi specială pentru toți credincioșii. Potrivit calendarului creștin ortodox, astăzi prăznuim Soborului arhanghelului Gavriil, care a slujit tainei dumnezeiești a întrupării Domnului. Tot pe 26 martie, creștinii îi pomenesc pe cei 26 de mucenici care au pătimit în Goția.

Calendarul ortodox pentru ziua de 26 martie; prăznuirea Soborului arhanghelului Gavriil

Astăzi, credincioșii prăznuiesc Soborul arhanghelului Gavriil, „ca unul care a slujit tainei dumnezeieşti celei negrăite şi mai presus de fire a Întrupării Domnului” , se arată în calendarul ortodox român,

După cum este obiceiul, în ziua următoare unei mari prăznuiri a Domnului, facem prăznuire de cel care a fost trimis de Dumnezeu la Sfânta Fecioara spre a fi binevestitor al Veştii celei Bune. De la începuturi, şi pe tot parcursul istoriei mântuirii noastre, acest prinţ şi arhistrateg al Puterilor celor netrupeşti a fost pentru noi oamenii Îngerul milostivirii şi a bunăvoinţei dumnezeieşti. Fiinţa de foc, lipsită de orice schimbare şi dăruită totdeauna vederii slavei dumnezeieşti, Arhanghelul Gabriel a fost desemnat de Domnul ca “duh slujitor, trimis ca să slujească, pentru cei ce vor fi moştenitorii mântuirii” (Evrei 1, 14). După Sfântul Proclu al Constantinopolului, numele lui înseamnă “Dumnezeu şi om” şi a fost dăruit de Dumnezeu ca să vestească toate tainele legate de Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos. Culmea şi împlinirea desăvârşită a acestei misiuni a sa a fost deci acel “Bucură-te” adresat Maicii Domnului şi care a devenit formula de laudă şi de slăvire a tuturor celor care, graţie lui, s-au făcut moştenitori ai Mântuirii şi s-au străduit să urmeze pe pământ chipul vieţii îngereşti”.

Soborul Arhanghelului Gavriil
Soborul Arhanghelului Gavriil

Tot în această îi pomenim pe cei 26 de mucenici din Goția, dar și pe părintele Ștefan Mărturisitorul

Pe 26 martie, credincioșii ăi vor pomeni și pe cei 26 de mucenici care au pătimit în Goția, precum și pe preacuviosul părinte Ștefan Mărturisitorul. „Aceşti sfinţi au trăit pe vremea lui Iungurih, împăratul goţilor şi a lui Graţian, împăratul romanilor. Iar pentru dragostea lui Hristos au primit cununa muceniciei prin foc, atunci când Iungurih a dat poruncă să se dea foc bisericii în care se găseau adunaţi la rugăciune cei douăzeci şi şase de sfinţi mucenici. Tot atunci s-a mai întâmplat să ardă şi un om oarecare, al cărui nume nu s-a păstrat, care aducea prinosul lui la altar” , se arată în calendarul creștin ortodox.

În ceea ce-l privește pe părintele Ștefan Mărturisitorul, calendarul creștin ortodox ne spune că acesta a trăit în timpul împăratului Leon Armeanul. „Pentru trăirea lui îmbunătăţită, la rugămintea stăruitoare şi la îndemnul monahilor a ajuns igumen al mănăstirii Triglia şi desăvârşind pe mulţi în trăirea pustnicească, mai târziu, când nelegiuitul Leon a pornit prigoană împotriva celor ce cinsteau sfintele şi cinstitele icoane, fiind chemat şi el, a fost silit să se lepede de închinarea la sfintele şi cinstitele icoane şi să iscălească hotărârea de înlăturare a icoanelor. Dar, pentru că nu s-a lăsat înduplecat, ci dimpotrivă a numit nelegiuiţi pe cei ce căutau să-l silească la acestea, după ce a fost pedepsit în tot chipul, după ce a fost ţinut prin închisori şi chinuit cu surghiunul, s-a mutat la Domnul, pentru Care a suferit aceste multe pătimiri”.