Life

Calendar ortodox 26 octombrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini ortodocși. E cruce roșie

25.10.2020 | 22:30
Calendar ortodox 26 octombrie 2020 Mare sarbatoare pentru crestini ortodocsi E cruce rosie
Calendar ortodox 26 octombrie 2020. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștini ortodocși. Sursa foto: alba24.ro
ADVERTISEMENT

Ziua de 26 octombrie 2020 este de o zi importantă pentru Biserica Ortodoxă. Săptămâna va începe cu prăznuirea Sfântului Dumitru, care a avut un rol foarte semnificativ în religia ortodoxă.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie sau izvorâtorul de Mir este recunoscut pentru minunile pe care le-a înfăptuit și pentru viața dedicată rugăciunilor și virtuților.

ADVERTISEMENT

Creștinii vor sărbători această zi și printr-un pelerinaj ce are loc la București între 25 și 27 octombrie. Din păcate, anul acesta au voie să participe doar cei care au domiciliul în Capitală.

Calendar ortodox 26 octombrie 2020. Sărbătoare cu cruce roșie: Sfântul Dumitru

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în perioada împăraților Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305) în cetatea Tesalonic (Salonic de astăzi).

ADVERTISEMENT

Dimitrie a fost fiu de voievod și a învățat despre creștinism și Dumnezeu într-o cameră ascunsă din palat pentru că lumea era guvernată de păgâni la acea vreme. Chiar și botezul acestuia a avut loc în secret, conform huff.ro.

După moartea tatălui său, împăratul Maximian l-a numit guvernator al cetății, însă l-a închis în temniță după ce a aflat că este creștin și nu se închină zeilor.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii, dar nu reușeau să-i învingă și astfel erau uciși.  Un tânăr creștin pe nume Nestor i-a cerut lui Dimitrie binecuvântarea pentru a lupta cu Lie, favoritul împăratului. Sfântul i-a dat permisiunea, i-a făcut semnul sfintei cruci pe frunte și i-a rostit următoarele cuvinte: “Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”.

Sfântul Dumitru, 26 octombrie 2020

În final, Nestor a ieșit învingător și l-a ucis pe Lie. Împăratul Maximian s-a înfuriat și a ordonat ca tânărul să fie decapitat, iar Dimitrie ucis cu sulițele.

ADVERTISEMENT

După moartea lui, creștinii au observat că din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămpduitpr, tocmai de aici venind și numele de “izvorâtorul de Mir”. Locul unde a fost înmormântat era făcător de minuni pentru creștini, vindecându-i de boli și de toate relele.

Astfel, credincioșii mergeau în fiecare an să se închine la moaștele sale, care se spune că făceau minuni. Anul acesta va avea loc un pelerinaj diferit din cauza pandemiei de coronavirus. Se vor impune măsuri de protecție și distanțare fizică, iar la pelerinaj pot participa numai cei care au domiciliul în București.

ADVERTISEMENT