Life

Calendar ortodox 26 octombrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. E cruce roșie

Calendarul ortodox ne aduce aminte sărbătoarea pe care credincioșii o cinstesc în fiecare an, în ziua de 26 octombrie 2021, care pică marți.
25.10.2021 | 17:03
Calendar ortodox 26 octombrie 2021 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi E cruce rosie
Calendar ortodox 26 octombrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. E cruce roșie. Sursa foto; doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit Bisericiii Ortodoxe, data de 26 octombrie este consacrată cinstirii Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cel care s-a născut și a trăit în vremea a doi mari împărați. Ziua este trecută cu cruce roșie.

Mai exact, acest sfânt a trăit în timpul împărților Dioclețian și Maximiam, fiind fiul prefectului din Telasonic, acolo unde după moartea părintelui său a devenit guvernator.

ADVERTISEMENT

Dimitrie nu a ascuns nicio secundă că este creștin, lucru care a dus la aspre pedepse asupra sa, mai ales că în vremea respectivă creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. El aduce multe împliniri celor care i se roagă.

Calendar orotodox. Ce sfânt mare este pomenit pe 26 octombrie 2021

Luptele cu gladiatorii îi duceau pe creștini la moarte sigură pentru că nu ieșeau niciodată vii. O veche tradiție spune că o singură persoană a ieșit învingătoare după ce a cerut binecuvântarea din partea Sfântului Dimitrie.

ADVERTISEMENT

Este vorba de un tânăr creștin pe nume Nestor, care l-a ucis pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului. Sfântul Dimitrie l-a însemnat cu semnul sfintei cruci pe frunte înainte de a fi aruncat în temniță și a rostit câteva cuvinte.

„Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mântui”, sunt vorbele auzite de Nestor, care datorită rugăciunilor rostite de Dimitrie a reușit să-l străpungă cu lancea pe renumitul gradiator, notează crestinortodox.ro.

ADVERTISEMENT

Din păcate, la finalul luptei Nestor a rămas fără cap la porunca împăratului Maximian, în timp ce Sfântul Mucenic Dimitrie a fost străpuns cu sulițele. Din trupul său nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Acela a fost momentul în care a fost martizat la Sirmium, în Serbia, iar moaștele sale au fost duse în Telasonic, pe 26 octombrie 413.

ADVERTISEMENT

În momentul de față moaștele sale se află în biserica construită la puțin timp după incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. Biserica a fost transformată în moschee, în anul 1493 și redată cultului creștin în 1912.

Sfântul Dimitrie, pomenit diferit. Ce părere au grecii

Grecii afirmă că Sfântul Dimitrie de la Telasonic nu este același cu Sfântul Dimitrie de la Sirmium, fiind vorba de doi creștini complet diferiți.

Primul, care este fiul prefectului din Tesalonic, este pomenit pe 26 octombrie, iar al doilea este cinstit, în Grecia, pe data de 9 aprilie. Acesta din urmă ar fi diaconul care și-a dat viața pentru Hristos.

Cercetătorii nu au un răspuns clar în momentul de față dacă este vorba de doi sfinți diferiți sau este vorba de unul și același. Un lucru este cert: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul orașului Tesalonic.

În ziua de 26 octombrie orașul este cuprins de frenezie, asta pentru că se organizeaza pelerinaje și procesiuni la sfintele moaște, racla fiind așezată în partea stânga a naosului, într-un mic paraclis din marmură și fresce din viața lui Dimitrie.

Sărbătoarea îl aduce pe episcop în fața credincioșilor, care așteaptă cu mare nerăbdare untdelemnul pe care-l toarnă preotul peste mirul izorât din sfintele moaște ale Sfântului. Uleiul aduce sănătate sufletească și trupească.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ţie în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Aşa cum Tu ai reuşit să nu te închini la idoli şi la duşmanii lui Hristos, tot aşa ajută-ne să-i biruim pe toţi duşmanii noştri ştiuţi şi neştiuţi.

Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de persoanele pe care le preţuim şi le iubim. Aşa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creştinii din Salonic, tot aşa ajută-ne pe noi.

Să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră şi ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin.”

ADVERTISEMENT