Life

Calendar ortodox 27 iulie: Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de argint”. Ce nu trebuie să faci

Calendar ortodox 27 iulie: este sărbătorit Sfântul Pantelimon, numit și „doctorul fără de argint”. Află ce nu trebuie să faci în această zi.
26.07.2021 | 16:15
Calendar ortodox 27 iulie Sfantul Pantelimon doctorul fara de argint Ce nu trebuie sa faci
ADVERTISEMENT

Potrivit calendarului ortodox, în ziua de 27 iulie este sărbătorit Sfântul Pantelimon, numit și „doctorul fără de argint”. Află ce nu trebuie să faci în această zi.

Sfântul Pantelimon este și cel care vindecă toate bolile și este cinstit cu cruce neagră în calendar și de către Biserica Ortodoxă.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 27 iulie: Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de argint”. Ce nu trebuie să faci

Sfântul Pantelimon este cinstit în ziua de 27 iulie, conform calendarului creștin-ortodox. Este o sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendar, însă există o serie de tradiții de care credincioșii ar trebui să țină cont.

Este considerat protectorul medicilor și vindecător al bolnavilor, un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos.

ADVERTISEMENT

Se spune că cerbul iese din apă în această zi, iar aceasta începe să se răcească. Frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se va termina, făcându-i loc iernii.

De asemenea, pe 27 iulie se consumă porumb și dovlecei pentru a avea o putere cât mai mare în anotimpul rece. Se împart multe fructe astfel încât poamele să nu fie viermănoase în anul următor.

ADVERTISEMENT

În ziua de Sfântul Pantelimon, creștinii nu trebuie să lucreze, altfel sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă, să aibă parte de rele și pagube în familie.

Există și o rugăciune pe care creștinii trebuie să o rostească în această zi și poate fi găsită pe doxologia.ro. 

ADVERTISEMENT

Cine a fost doctorul fără de argint

Se spune că Sfântul Pantelimon a fost martir în timpul persecuției lui Dioclețian. Este unul dintre cei mai cunoscuți și importanți dintre sfinți, fiind numit și „doctorul fără de argint”.

Sfântul Alfons Maria de Liguori spunea că Sfântul Pantelimon a studiat Medicina. Mai mult, împăratul Maximian l-a numit medicul său. Întâlnirea cu preotul Ermolae l-a influențat într-o mare măsură pe sfântul menționat mai sus.

Sfântul vindecător a primit o întrebare care a schimbat lucrurile, venită din partea preotului: „Dar, prietene, la ce-ți folosesc toate cunoștințele pe care le-ai dobândit în această artă, din moment ce nu cunoști știința mântuirii?”, scrie wowbiz.ro.

De-a lungul vieții sale, acesta i-a vindecat pe oameni de boli și chiar a făcut o minune cu un nevăzător. Aceste fapte i-au înfuriat pe alți medici, iar aceștia l-au denunțat pe motiv că este creștin.

Acesta a fost chinuit de cei care îi prigoneau pe creștini, fiind aruncat în mare, pus în mijlocul animalelor sălbatice, apoi chinuit de o roată de cuie. În cele din urmă, sfântul a fost decapitat. Capul său este păstrat la Mănăstirea Sfântul Pantelimon  de la Muntele Athos.

Sfântul Pantelimon este venerat în mai multe țări ale lumii și este patronul mai multor orașe. Popularitatea sa a crescut și în Franța, Germania, Anglia, Italia sau Portugalia.

ADVERTISEMENT