News

Calendar ortodox, 27 iunie: pomenirea preacuviosului părinte Samson

26.06.2019 | 16:59
Calendar ortodox 27 iunie pomenirea preacuviosului parinte Samson

27 iunie este o zi extrem de importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea preacuviosului părinte Samson, făcătorul de minuni. Totodată, sunt prăznuiți atât sfântul mucenic Anect, cât și sfânta Ioana Mironosița.

Calendar ortodox pentru ziua de 27 iunie: pomenirea preacuviosului părinte Samson

Astăzi, credincioșii din toată țara îl pomenesc pe preacuviosul părinte Samson.  Potrivit calendarului ortodox român,acesta era cunoscut drept făcătorul de minuni, dedicându-și întreaga viață propovăduirii cuvântului și credinței Domnului.

Acest sfânt era roman de neam şi rudenie a marelui Constantin. Dăruindu-şi averea ce-i rămăsese de la părinţi la săraci, s-a dus la Constantinopol şi aflând sfintele case de rugăciune, şi cucerindu-se în ele cu cuviinţa, se bucura petrecând sihăstreşte, şi se desfăta întru dumnezeieştile Scripturi, fiindu-i gândul numai la Dumnezeu. După aceea, dacă a aflat de el preacinstitul patriarh Mina, l-a hirotonit preot. Şi era el liman de mântuire săracilor şi celor ce aveau nevoie de ajutor. Şi având ştiinţa şi de meşteşugul doftoricesc, a vindecat pe împăratul Iustinian ce căzuse într-o boală de netămăduit. Din pricina aceasta, împăratul mirându-se foarte de vrednicia omului şi smerindu-se, a zidit prin mijlocirea lui acea mare şi vestită casă, a făcut şi casă de oaspeţi şi pe sfântul acesta l-a făcut schevofilax, adică păzitor al sfintelor vase ale bisericii celei mari. Apoi el bine şi cu plăcere dumnezeiască petrecând şi făcându-se multora pricina mântuirii, şi pornind pe mulţi spre râvna şi urmarea vieţii sale celei plăcute lui Dumnezeu, acolo a adormit. Iar cinstitele lui moaşte au fost mutate în marea biserică a Sf. Mochie, izvorând în toate zilele tămăduiri, întru slava şi lauda lui Hristos Dumnezeul nostru”.

Preacuviosul părinte Anect. Sursa foto: Vocea Brăilei
Preacuviosul părinte Anect. Sursa foto: Vocea Brăilei

Pomenirea sfântului mucenic Anect

Pe 27 iunie, credincioșii săvârșesc totodată pomenirea sfântului mucenic Anect, născut și crescut pe vremea împăratului Dioclețian. Acesta și-a păstrat credința în Mântuitorul Iisus Hristos, până în ultima clipă de viață, chiar dacă păgânii l-au suspus la numeroase și înfiorătoare chinuri.

„Sfântului mucenic Anect a trăit pe vremea împărăţiei lui Diocleţian şi a lui Urvan, guvernatorul Cezareei din Capadocia. Şi pentru că învăţa pe creştini şi-i sfătuia să nu se înfricoşeze de chinuri, ci mai vârtos să se îmbărbăteze pentru adevăr şi să moară pentru dreapta credinţă, a fost pârât la guvernator şi prins. Şi întâi a fost băgat în temniţă; apoi fiind adus înaintea guvernatorului a fost silit să jertfească la idoli, pe care el i-a doborât jos prin rugăciune; drept aceea a fost întins de patru inşi şi bătut cu toiege de zece ostaşi”, se arată în calendarul creștin ortodox.