News

Calendar ortodox, 27 mai. Sfântul Ioan Rusul

26.05.2019 | 23:35
Osman Pașa a ars biserica în care erau moaștele sfântului, dar acestea doar s-au umplut de fum și jar Sursa foto: doxologia.ro

Credincioșii îl sărbătoresc în prima zi a săptămânii, pe 27 mai, pe Sfântul Ioan Rusul. Tot pe 27 mai, Biserica Ortodoxă, îi mai pomenește pe Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul, Sfinții Sfințiți Mucenici Terapont și Eladie, Sfântul Mucenic Evsevlot, Sfântul Mucenic Alipie și Sfântul Sfințitului Beda.

Calendar ortodox 27 mai. Cine este Sfântul Ioan Rusul

Sfântul Ioan Rusul, pomenit de Biserica Ortodoxă, în ziua de 27 mai s-a născut într-un sat din Rusia, în preajma anului 1690. Acesta a participat în războiul rușilor  împotriva turcilor, în anul 1711. Din păcate, soldatul Sfântul Ioan Rusul, a fost luat prizonier de tătari și ulterior, a fost vândut unui ofițer superior turc. Toți tinerii care au fost luat prizonieri în acea perioadă, au renunțat la credința în Hristos. Aceștia s-au făcut musulmani. Sfântul Ioan Rusul nu a vrut să renunțe la credința sa și a răbdat chinuri groaznice din partea asupritorilor.

Cât timp a fost prizonier a trebuie să aibă grijă de vite. I s-a oferit o cameră apropiată de grajd, dar a refuzat să doarmă acolo și a ales grajdul animalelor, ca și casă. Sfântul Ioan Rusul îi mulțumea Domnului pentru casa sa pe care o asemăna cu ieslea săracă, din Bethleem, unde s-a născut Hristos. În fiecare zi de sâmbătă el mergea la o biserică închinată Sfântului Gheorghe, se ruga și se împărtășea cu Trupul și Sângele Domnului. Sfântul Ioan Rusul dormea puțin, mânca doar pâine și bea apă.

Pe patul de moarte, preotul care l-a împărtășit în fiecare sâmbătă la biserică i-a adus un măr pentru a-l feri de fanatismul turcilor. După ce a fost împărtășit, acesta a trecut la cele veșnice. Asta se întâmpla în naul 1730. Sfântul Ioan Rusul a știut când va muri, Dumnezeu dându-i acest dar. Ulterior, în anul 1773, Sfântul Ioan Rusul a apărut în visul preotului care l-a condus spre viața veșnică când era pe patul de moarte și i-a spus acestuia că, trupul său este întreg și neputrezit. Preotul a luat moaștele Sfântului Ioan Rusul și le-a așezat în biserica “Sfântul Gheorghe”.

Osman Pașa a ars bierica în acre erau moaștele sfântului, dar acestea doar s-au înnegrit
Credincioșii îl pomenesc în data de 27 mai pe Sfântul Ioan Rusul
Sursa foto: doxologia.ro

Osman Pașa a jefuit în anul 1832 biserica ”Sfântul Gheorghe” și a ars moaștele Sfântului Ioan Rusul, răzbunândi-se astfel pe creștini. Trupul Sfântului nu a ars în timpul incediului. I-a rămas numia o negreală de la jar și fum, neagrală care se păstrează pe moaște și acum ca mărturie a întâmplării din trecut. Ulterior, moaștele sfântului au ajuns în insula Evvia, în actualul oraș Procopie. Aceste evenimente s-au petrecut după anul 1922.

Rugăciune către Sfântul Ioan Rusul, care se citește la vreme de boală

,,Bucurându-mă de dumnezeiasca mărire la care te-ai înălțat, o, Sfinte Ioane, îndrăznesc să alerg la ajutorul tău pentru tămăduire. Știu, Părinte, că încercările vin din rânduiala lui Dumnezeu. Știu că prin boala trupului sufletul se curățește și că răbdarea este răsplătită de Dumnezeu. Dar de multe ori norii negri ai deznădejdii îmi tulbură mintea și mă depărtează de rugăciune.

De aceea, dar, o, Sfinte, găsesc alinare în cugetarea la vindecările tale minunate. Tu ai tămăduit mulțimea de copii, spre bucuria părinților lor. Tu ai îndreptat spatele bătrânei gârbove, tu ai dat sănătate femeii bolnave, spre bucuria copiilor ei. Tu l-ai vindecat pe bătrânul Atanasie care s-a uns cu untdelemn din candela ta. Tu ai îndepărtat cheagurile de sânge din capul Vasulei și l-ai tămăduit pe doctorul necredincios.

Știind grabnica ta mijlocire, te rog, o, Sfinte Ioane, ia viața mea în mâinile tale și mijlocește precum știi mântuirea mea. Dacă voia Domnului este să duc cu răbdare crucea bolii, dă-mi putere și ajută-mă să nu cârtesc din cauza neputințelor. Dar dacă Bunul Dumnezeu se va milostivi de mine pentru rugăciunile tale, atunci să mă tămăduiești fără șovăială, noule doctor fără-de-arginți, ca văzând aceasta să-ți mulțumesc ție și să-L laud în vecii vecilor pe Doctorul sufletelor și al trupurilor, prin cântarea: Aliluia!”