News

Calendar ortodox, 27 martie. Matroana, slujnică la o evreică

26.03.2019 | 18:32
Calendar ortodox 27 martie Matroana slujnica la o evreica
ADVERTISEMENT

Marți, 27 martie, este o zi foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Credincioșii o pomenesc pe sfânta munceniță Matroana, din Tesalonic, precum și pe preacuviosului Chiric, și pe sfinții mucenici Filet Sincliticul, Ioan şi Baruh. Tot mâine mai sunt pomeniți profetul Anania, părintele Pavel, episcopul Corintului, părintele Eutihie și părintele Ioan din Licopolis.

Calendar ortodox, 27 martie. Matroana, slujnică la o evreică

Sfânta Matroana a fost slujnică la evreica Pavtila, femeia voievodului Tesalonicului. Acesta s-a supărat că Matroana a fost la biserică și nu la sinagogă. „Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastră, ci te-ai dus la biserica creştinească?”, a întrebat Pavtila. „De vreme ce Dumnezeu este în biserica creştinească, iar de la sinagogă iudaică s-a depărtat, nu mă duc la sinagogă, ci la biserică”, a răspuns Matroana, care a fost bătută, legată și închisp de Pavtila.

ADVERTISEMENT

„Iar a doua zi a fost găsită sfânta dezlegată din legături cu dumnezeiasca putere, preamărind pe Hristos. Dar stăpâna ei iarăşi a bătut-o cu vine crude, până la sânge şi, mai tare legând-o, a închis-o iarăşi în cămara aceea şi uşa a pecetluit-o, ca să nu intre cineva să-i facă vreo uşurare. Şi a petrecut sfânta în acea închisoare fără hrană şi băutură patru zile, întărind-o Dumnezeu. După aceasta Pavtila, dezlegând pecetea aceea şi deschizând uşa, a găsit-o iarăşi dezlegată din legături şi stând la rugăciune. Deci, fierbând de mânie, a bătut-o cu beţe groase şi, abia suflând, a închis-o în aceeaşi închisoare unde s-a şi sfârşit sfânta, dându-şi sufletul lui Dumnezeu. Trupul ei l-a aruncat acea rea femeie de pe zid, pentru că erau înalte casele acelea. Creştinii, luând mult chinuitul trup al Sfintei Muceniţe Matroana, l-au îngropat cu cinste”, se spune în Sinaxar.

Sfanta muceniță Matroana.

Judecata lui Dumnezeu pentru Pavtila

Episcopului Tesalonicului a zidit apoi o biserică în numele mucenției Matroana, iar pe Pavtila a ajuns-o judecata lui Dumnezeu. „De pe înălţimea zidului, de unde a aruncat jos trupul Sfintei Matroana, ea singură, alunecând, a căzut şi, murind rău, şi-a lepădat ticălosul ei suflet”, potrivit Sinaxarului.

ADVERTISEMENT

Troparul Sfintei Muceniţe Matroana din Tesalonic: „Mieluşeaua Ta, Iisuse, Matroana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre”.