Life

Calendar ortodox 27 octombrie: Sărbătoare cu cruce roşie. Ce să nu faci de Sfântul Dimitrie cel Nou

Ziua de 27 octombrie este marcată cu cruce roșie, conform calendarului ortodox. Este Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
26.10.2021 | 17:57
Calendar ortodox 27 octombrie Sarbatoare cu cruce rosie Ce sa nu faci de Sfantul Dimitrie cel Nou
Calendar ortodox 27 octombrie: Sărbătoare cu cruce roşie. Ce să nu faci de Sfântul Dimitrie cel Nou. Sursa foto: comunitatea-spirituala.ro
ADVERTISEMENT

Sfântul Dimitrie cel Nou este prăznuit pe 27 octombrie, fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Acest sfânt mai este numit și Sfântul Dimitrie Basarabov sau Ocrotitorul Bucureștilor. Cu această ocazia, în București este organizat un pelerinaj la care participă un număr mare de credincioși.

ADVERTISEMENT

Sunt și câteva tradiții și obiceiuri atribuite acestei sărbători, iar creștinii ortodocși le respectă pentru a se feri de rele. Iată ce nu trebuie să faci în ziua de 27 octombrie.

Calendar ortodox 27 octombrie: Sărbătoare cu cruce roşie. Ce să nu faci de Sfântul Dimitrie cel Nou

În ziua de 27 octombrie este pomenit Sfântul Dimitrie cel Nou sau Ocrotitorul Bucureștilor, fiind o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox.

ADVERTISEMENT

Din moment ce este o sărbătoare cu cruce roșie, nu trebuie să muncești, să faci efort, să speli, să coși sau să faci alte treburi casnice. Sărbătoarea pică într-o zi de miercuri, așa că este recomandat să ții post.

Este o zi de pomenire a celor trecuți în neființă, iar credincioșii merg la cimitir cu bucate sfințite la biserică, pe care trebuie să le împartă persoanelor decedate. Se aprind câte 10 lumânări la mormintele celor care au murit fără lumânare, însă acest obicei este practicat în anumite zone ale țării.

ADVERTISEMENT

Credincioșii obișnuiesc să le ofere bătrânilor singuri și neajutorați fructe de toamnă (mere, struguri, nuci). Dacă în familie nu este cineva care să poarte numele Sfântului Dimitrie, la masă trebuie așezată icoana Cuviosului Dimitrie Basarabov pentru a aduce sănătate și liniște în casă.

În seara de Sfântul Dumitru se aprind focurile în curtea gospodăriei, care trebuie întreţinute cu crenguţe şi cetină de brad. Focul trebuie lăsat să ardă peste noapte. Cel care îl veghează povesteşte despre minunile săvârşite de cei doi Sfinţi Dimitrie.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a fost un pustnic care a trăit la sud de Dunăre în secolul 13, conform surselor româneşti. Sursele bulgărești spun că Sfântul a trăit în secolul 17. Este sărbătorit pe 27 octombrie.

A fost păstor din satul Basarabovo, apoi a îmbrăcat haina monahală. Locul de asceză a fost albia unui râu, într-o mică grotă. A devenit sfânt după ce localnicii au constatat că în grota în care trăia a săvârșit mai multe minuni.

Sfântul Dimitrie cel Nou este recunoscut pentru numeroasele minuni și vindecări pe care le-a săvârșit în timpul vieții.

Rugăciunea care se rostește în ziua de 27 octombrie

„Cuvioase părinte, din pruncie faptelor celor bune urmând şi viaţă fără prihană prin muncă câştigând, vas ales te-ai arătat al Sfântului Duh şi de la El învrednicindu-te de harul minunilor ai întărit pe oameni în frica Domnului.

Iar acum cu strălucirea dumnezeieştilor raze luminându-te, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să lumineze ochii noştri cei sufleteşti, ca să nu ne poticnim întru întunericul păcatelor, Părinte Dimitrie. Amin.”

ADVERTISEMENT