News

Calendar ortodox 28 aprilie: Sfintele Paști și pomenirea apostolilor Iason și Sosipatru

27.04.2019 | 15:57
Calendar ortodox pentru 28 aprilie. Ce sfinți prăznuim?
ADVERTISEMENT

Potrivit calendarului ortodox, în ziua de 28 aprilie 2019 se sărbătorește Învierea Domnului, prima zi de Paște. Tot în această duminică, se prăznuiesc sfinții apostoli Iason și Sosipatru din cei șaptezeci. De asemenea, tot astăzi se amintește de Dada, Maxim și Cvintilian, de sfinții mucenici dintre tâlhari care s-au scăldat în smoală, Cherchira, fiica guvernatorului Cherchirei care s-a săvârșit cu săgeți, mucenicii Zinon și Vitalie, sfântul mucenic Eusebie, apostolii Onisifon și Evod și mucenicul Neon.

Calendar ortodox 28 aprilie: prăznuirea apostolilor sfinți Iason și Sosipatru

Iason era tersan și a fost vânat pentru credința dreaptă pe care o avea. Sosipatru era din Grecia și i-a ascultat și el cuvântul sfânt al Domnului. Amândoi au fost ucenicii lui Pavel apostolul, Iason a fost învățătorul cetății, iar Sosipatru a primit cârma Bisericii Iconiei. Aceștia au sosit la Cherchira, l oc în care au slujit credința. Din păcate, au fost pârâți către guvernatorul Cherchirei, moment în care au for întemnițați.

ADVERTISEMENT

Cherchira, fiica guvernatorului, sa declarat și ea creștină, așa că tatăl ei nu a avut milă și a închis-o și pe ea în temniță. Pentru Iason și Sosipatru au fost chinuri groaznice, iar Cherchina a fost arsă. După ce alt guvernator a venit la putere, cel din urmă la putere a zis: “Dumnezeul lui Iason şi al lui Sosipatru, ajută-mi şi mă miluieşte”.

Calendar ortodox pentru 28 aprilie
Calendar ortodox pentru 28 aprilie

Canon de rugăciune pentru Iason și Sosipatru

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Apostolilor cei ce staţi acum înaintea Scaunului lui Hristos, aduceţi-vă aminte totdeauna de noi care vă lăudăm pe voi, căci aţi primit har de a vă ruga pentru noi.
Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Doimea Apostolilor cea cinstită, cereţi de la Preaînduratul Hristos, să mi se dea har, ca să vă laud pe voi şi să cânt luptele voastre, preafericiţilor.
Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Cunoscători ai lui Hristos, Sfinţilor Apostoli Iason Preafericite şi Sosipatru Preaînţelepte, izbăviţi de toate primejdiile pe cei ce prăznuiesc sfântă pomenirea voastră.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Bucură-te, Preacurată, Adâncul darurilor. Bucură-te Limanul cel Neviforat. Bucură-te Întărirea mântuirii noastre, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, Una Prealăudată.