News

Calendar ortodox, 28 iunie 2019: Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Chir și Ioan

27.06.2019 | 15:14
Calendar ortodox 28 iunie 2019 Aducerea moastelor Sfintilor Mucenici Chir si Ioan

În calendarul ortodox de vineri, 28 iunie 2019 se pomenește aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Chir și Ioan, cei care sunt sărbătoriți ceva mai târziu, în ultima zi din an, adică pe 31 ianuarie. Mai sunt pomeniți și Sfântul Papia, Sfântul Cuvios Ulchian, Sfântul Donag, episcopul Libiei, Sfântul Magnu și Sfântul Serghie Magistrul. printre alții.

Calendar ortodox 28 iunie 2019: Cine erau Sfinții Chir și Ioan și ce minuni făceau

Moaștele Sfinților zilei, Mucenicii Chir și Ioan au fost aduse de la Canapos la Manutin. Cei doi au avut de pătimit în perioada Împăratului Dioclețian în secolul al IV-lea. Sunt recunoscuți ca sfinți doctori fără de argint, căci aceștia aveau rolul de a-i îngriji și de a-i vindeca pe cei bolnavi.

Ziua de 28 iunie este dedicată de Biserica Ortodoxă și Icoanei Maicii Domnului cu trei mâini. Este vorba, mai exact, despre o icoană de iconostas numită Panaghia Tricherousa în greacă. Acest obiect sfânt cu puteri miraculoase este ținut în Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos.

Sfinții Chir și Ioan sunt pomeniți pe 31 ianuarie, iar aducerea moaștelor este amintită pe 28 iunei. Sursa foto: doxologia.ro

Rugăciunea către Sfinții Mucenici Chir și Ioan

Această icoană recunoscută pentru că Maica Domnului este reprezentată pictural cu trei mâini era zestrea de familie a Sfântului Ioan Damaschin. Cât despre sfinții zilei, există și o rugăciune puternică care poate fi adresată lor în special de către credincioșii care se confruntă cu probleme de sănătate sau au nevoie de alinare sufletească.

„Sălăşluindu-se darul Treimii în inimile voastre cele curate, Preafericiţilor Chir şi Ioan, v-aţi arătat înfricoşători izgonitori ai duhurilor celor necurate; şi aţi fost tămăduitori ai neputinţelor, nu numai ai celor descoperite, ci şi ai celor ascunse. Drept aceea, îndrăzneală având către Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, prin rugăciunile voastre, cele neîncetate, tămăduiţi patimile noastre.

Stăpânire asupra înşelăciunii ai luat, Fericite Chir, având împreună pătimitor al ostenelilor pe măritul Mucenic Ioan. Pentru aceasta, împreună vă îndulciţi de cea mai aleasă desfătare în ceruri. Cu ascultare duhovnicească încingându-te, Sfinte Chir Prea­cinstite şi părăsind oştirea pământească, vrednicule de laudă, Sfinte Ioan, aţi ridicat împotriva demonilor semne de biruinţă, de la Hristos.

Femeile îndumnezeite râvnind la fapta cea bună a Sfinte Tecla, cucernic s-au îmbrăcat în veşmântul fecioriei, cel asemenea cu îngerii; şi de dragostea muceniciei, în vederea luptelor, s-au pregătit. Din tine, Preacurată, cea Plină de har, ne-a Răsărit nouă Soarele dreptăţii, Hristos; şi a luminat pe cei ce şedeau înainte întru cele mai întărite închisori ale întunericului”, este rugăciunea către Sfinții Chir și Ioan.