Life

Calendar ortodox 29 aprilie 2022: Izvorul Tămăduirii. 4 lucruri pe care gospodinele să nu le facă în zi de sărbătoare

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului și este trecută în calendarul ortodox în vinerea din Săptămâna Luminată. Anul acesta pică în data de 29 aprilie 2022.
28.04.2022 | 08:57
Calendar ortodox 29 aprilie 2022 Izvorul Tamaduirii 4 lucruri pe care gospodinele sa nu le faca in zi de sarbatoare
Calendar ortodox: Ce sărbătorim de Izvorul Tămăduirii, pe 29 aprilie. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă ne amintește că această pomenire nu are o dată fixă. Atunci când are loc se oficiază slujbe de sfințire a apei, Aghiasma Mică. În această zi gospodinele trebuie să țină cont de unele lucruri care nu se fac.

Calendar ortodox: Ce sărbătorim de Izvorul Tămăduirii, pe 29 aprilie

Potrivit calendarului ortodox, în data de 29 aprilie sărbătorim Izvorul Tămăduirii, care face trimitere la o minune petrecută în apropiere de Constantinopol. Tradiția spune că Maica Domnului i-a arătat împăratului Leon cel Mare (457-474), un izvor cu apă vindecătoare.

ADVERTISEMENT

Evenimentul a avut loc înainte de urcarea pe tron, când mergând printr-o pădure împăratul a întâlnit un orb rănit care-și căuta drumul. Leon l-a luat de mână și la cererea orbului a plecat să caute apă când a auzit glasul Maicii Domnului.

Fecioara Maria i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului și pentru a-i unge ochii lipsiți de vedere. Urmând cele auzite, împăratul Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi unul tămăduitor.

ADVERTISEMENT

În momentul respectiv bolnavul nu numai că și-a astâmpărat setea, ba chiar și-a recăpătat vederea. Imediat ce a urcat pe tron în calitate de împărat, Leon a ridicat în locul acela o biserică, iar cu apa izvorului au fost vindecați mulți bolnavi.

Ce nu trebuie să facă gospodinele de Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii este trecut în calendarul ortodox cu cruce roșie și aduce o serie de tradiții și obiceiuri. Gospodinele nu trebuie să spele, nu calcă și nu croiesc îmbrăcăminte pe parcursul întregii zile de sărbătoare.

ADVERTISEMENT

Se spune că lucrul făcut în această zi sfântă nu va fi de folos și nu va fi terminat niciodată. De asemenea, în această zi de vineri nu se face niciun fel de treabă casnică. Cele care nu respectă acest obicei nu vor avea un loc asigurat în Rai.

Ce este bine să faci de Izvorul Tămăduirii

Legat de lucrurile pe care este bine să le faci de Izvorul Tămăduirii trebuie să știi că Aghiasma Mică, numită în popor aiasmă, este folosită pentru a stropi toate camerele din casă.

ADVERTISEMENT

În anumite zone ale țării noastre, tinerii adolescenţi obișnuiesc să facă legământul juvenil, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Mai exact, persoanele „legate”, verii, surorile sau fraţii de cruce se întâlnesc anual sau după căsătorie, la Rusalii.

Asta înseamnă că după încheierea legământului, aceste persoane se comportă unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori. De asemenea, o altă tradiție populară spune că bolnavii care beau apă sfințită înainte de micul dejun, în ziua praznicului, se înzdrăvenesc.

În popor se mai spune că în această zi de mare sărbătoare apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. Cu alte cuvinte, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.

Totodată, de Izvorul Tămăduirii gospodarii aruncă apă sfințită peste vitele de povară ca ele să fie sănătoase și să lucreze cu spor muncile agricole.

Grădinile și livezile sunt și ele stropite cu apă sfințită pentru un an rodnic. Oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

ADVERTISEMENT