Life

Calendar ortodox 29 august 2020. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. E cruce roșie

28.08.2020 | 23:25
Calendar ortodox 29 august 2020 Mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi E cruce rosie
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 29 august 2020. Ziua este una marcată cu cruce roșie, fiind deosebit de importantă pentru creștinii ortodocși din România, și nu numai. Sărbătoarea este foarte importantă pentru cei care respectă cu sfințenie datinile și obiceiurile impuse de Biserica Ortodoxă.

Calendarul ortodox mai arată că ziua de 29 august 2020 are o semnificație aparte și pentru cei care obișnuiesc să meargă la biserică. Preoții din întreaga țară oficiază slujbe în care se vor rosti rugăciuni speciale, cu ocazia sărbătorii ce va pica într-o sâmbătă, în 2020.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie cunoscut și faptul că anumite datini interzic activitățile casnice obișnuite. De aceea, gospodinele nu trebuie să facă treabă, să spele sau să coasă. Asta deoarece sărbătoarea e una asemănată cu Vinerea Patimilor, datorită faptului că poartă o mare semnificație spirituală.

Calendar ortodox 29 august 2020. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. E cruce roșie

Creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea de pe 29 august 2020 e marcată în calendar de către credincioși cu cruce roșie, având o semnificație aparte.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia unui preot, Zaharia și a soției sale, Elisabeta, cea din descendența seminției lui Aaron. Vestea că prorocul Ioan se va naște s-a petecut cu șase luni înainte de nașterea Mântuitorului.

Venirea pe lume i-a fost vestită de îngerul Gavril lui Zaharia, când slujea la templu. Preotul Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său deoarece nu a crezut cele vestite de îngerul Gavril.

ADVERTISEMENT
Calendar ortodox 29 august 2020. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. E cruce roșie
Calendar ortodox 29 august 2020: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie

Tradiția populară mai arată că în anumite zone din țară, printre obiceiurile respectate se numără și cel de-a nu folosi un cuțit. Există credința din popor potrivit căreia credincioșii nu trebuie să folosească acest instrument în bucătărie, ci să rupă totul cu mâna.

Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul mai aduce și obiceiul de-a nu mânca varză. Se spune că lui Ioan Botezătorul i-a fost tăiat capul pe o varză de 7 ori și a înviat.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție respectată de către credincioși este cea a ținerii de post negru, pe 29 august. În această zi nu se mănâncă absolut nimic până la apus și în unele cazuri nu se bea nici apă, potrivit celor de la Libertatea.

ADVERTISEMENT