Life

Calendar Ortodox 29 iunie 2022. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Sfinții Petru și Pavel

Calendarul ortodox ne amintește că în data de 29 iunie 2022 îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cei doi sunt ocrotitorii ai celor lipsiți de libertate.
28.06.2022 | 16:09
Calendar Ortodox 29 iunie 2022 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi Sfintii Petru si Pavel
Calendar ortodox. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pomeniți pe 29 iunie 2022. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă ne spune că urmează o mare sărbătoare pentru creștini ortodocși. Mai exact, sunt cinstiți doi Apostoli, fiind o zi trecută cu cruce roșie în calendar. De asemenea, pe 29 iunie, este dezlegare la pește.

Calendar ortodox. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pomeniți pe 29 iunie 2022

Calendarul ortodox ne spune că Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pomeniți după o perioadă de post, care variază ca durată în funcție de data Sfintelor Paște. Martirii de la Roma sunt amintiți într-o sărbătoare liturgică care este cinstită în data de 29 iunie, în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Petru s-a numit înainte de apostolie Simon și s-a născut într-un neam iudeu din hotarele Galileei. A venit pe lume într-o cetate mică și neslăvită pe nume Betsaida, fiind numit mai târziu de Mântuitorul Iisus Hristos, Chifa (piatră).

El este fiul lui Ioan din seminția lui Simeon și frate cu Sfântul Apostol Andrei. El este chemat să devină pescar de oameni după o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret. Mărturisește în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de El când este prins spre a fi răstignit.

ADVERTISEMENT

După Înălțarea Domnului, Sfântul Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor, care aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. Potrivit crestinortodox, în ziua Cincizecimii s-au botezat trei mii de persoane după predica sa.

A propovăduit de-a lungul timpului în Ierusalim, Iudeea, Samaria și Asia Mică, iar în ultima parte a vieții sale la Roma. Sfântul Apostol Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos în anul 67, chiar în ziua de 29 iunie.

ADVERTISEMENT

Sfântul Apostol Pavel. Cine a fost și cum a murit din porunca împăratului

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în Tarsul Ciliciei din părinți cinstiți, care au locuit anterior la Roma. Au devenit cetățeni romani după ce s-au mutat în localitatea unde avea să vină pe lume tânărul Saul, așa cum se numea înainte de apostolie.

A făcut parte dintr-un neam iudeu din seminția lui Veniamin și a fost elevul învățatului Gamaliel. Pe vremea în care a locuit în Tars a luptat împotriva creștinilor și a luat parte la uciderea arhidiaconului Ștefan.

ADVERTISEMENT

Mântuitorul avea să i se arate pe calea Damascului într-o lumină orbitoare. A fost mustrat și în felul acesta s-a convertit și a primit botezul de la Anania, episcopul Damascului. Mai târziu, a plecat în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură.

Sfântul Apostol Pavel a fost decapitat în anul 67 din porunca împăratului Nero. A devenit alături de Sfântul Apostol Petru ocrotitor ai sistemului penitenciar din România pentru că a fost în temniță după ce L-a mărturisit pe Hristos ca Fiul al lui Dumnezeu.

În plus, cei doi sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și pentru că au greșit față de Dumnezeu. Sunt pomeniți împreună în fiecare an în data de 29 iunie, zi care aduce o serie de obiceiuri și tradiții printre credincioși.

ADVERTISEMENT