News

Calendar ortodox 3 mai! Izvorul Tămăduirii, sărbătoare cu Cruce Roșie

02.05.2019 | 15:50
Calendar ortodox 3 mai Izvorul Tamaduirii sarbatoare cu Cruce Rosie

Azi, conform calendarului ortodox, azi este importanta sărbătoririi a Maicii Domnului la Izvorul Tămăduirii. De asemenea, se pomenesc sfinții mucenici Timotei și Mavra , dar și pomenirea sfinților mucenici Diodor și Rodopian diaconul, părintele nostru Petru, făcător de minuni, cei 27 de sfinți care s-au săvârșit prin foc și pomenirea preacuviosului părinte al nostru Teodosie, egumen al Lavrei Grotelor din Kiev şi începătorul monahismului de obşte în Rusia.

Azi, 3 mai, se sărbătorește Izvorul Tămăduirii

În prima vineri de după Paști, Biserica Ortodoxă a fixat sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, bun prilej pentru pelerinaje la biserici unde se spune că ar exista izvoare tămăduitoare. Leon cel Mare, înainte de a ajunge împărat, s-a plimbat prin pădurea din apropierea Constantinopolului. Atunci a întâlnit un bărbat orb care i-a cerut apă și să-l îndrume spre cetate, dar Leon nu a putut să-i ofere nimic.

Maica Domnului a spus atunci: Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Leon a găsit atunci izvorul și i-a dat orbului să bea, l-a spălat pe față și atunci a început orbul să vadă. Loen, după ce a ajuns împărat, a construit lângă acel izvor o biserică.

Calendar ortodox pentru azi, 3 mai
Calendar ortodox pentru azi, 3 mai

Călugări: “Istoria izvorului se împleteşte cu cea a creştinării noastre”

În apropiere de localitatea Ostrov, pe malul Dunării, se află mănăstirea Dervent. Izvorul Tămăduirii se află la sute de metri de locașul de cult care este cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Dobrogea. “Parcă vedem trecând prin faţa ochilor cum apostolul neamului nostru, Andrei cel întâi chemat, ajunge şi prin aceste locuri trimis de Hristos Mântuitorul. Găsind poporul strămoşilor noştri însetaţi de cuvântul adevărului va propovădui poporului, iar apoi va da cu băţul în piatră, asemenea lui Moise odinioară, iar cu apa ce a izvorât aici va boteza pe cei ce au crezut.

Vedem apoi cum ucenici de-ai Sfântului au primit Cununa lângă cetatea Dervent, cum ciobănaşul surdomut şi-a găsit tămăduirea lângă Sfintele Cruci roase de vreme, iar la sfârşit apare chipul cuviosului părinte Elefterie spre a ne amintii de osteneala ce a depus-o pentru ridicarea acestui Sfânt Locaş”, spun călugării.