Life

Calendar Ortodox 3 octombrie! Ce sărbătoresc creștinii în această zi și ce e interzis să faci

Calendar Ortodox 3 octombrie. Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dionisie Areopagitul, unul dintre Părinții Apostoli care a fost convertit la credință de Apostolul Pavel, la Atena.
03.10.2021 | 10:55
Calendar Ortodox 3 octombrie Ce sarbatoresc crestinii in aceasta zi si ce e interzis sa faci
ADVERTISEMENT

Sfântul Dionisie Areopagitul este unul dintre cei care au fost printre primii convertiți la creștinism, el primind învățătura chiar de la Apostolul Pavel.

Cine a fost Sfântul Dionisie Areopagitul

Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut din părinți păgâni, bogați, în Atena și a trăit în primul secol al erei noastre, fiind contemporan cu Iisus Hristos. A primit învățătură în marele oraș grecesc și, încă de tânăr, s-a făcut remarcat prin inteligența sa, reușind să își întreacă toți profesorii. Din acest motiv, a plecat în Egipt pentru a-și desăvârși studiile.

ADVERTISEMENT

Întors la Atena s-a întâlnit cu Sfântul Apostol Pavel și, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu acesta, s-a convertit la creștinism. Conform lucrării Faptele Apostolilor, Sfântul Dionisie Areopagitul a fost cel care l-au crezut pe Apostolul Pavel și i-au permis acestuia să răspândească creștinismul în Atena.

Sfântul Dionisie Areopagitul a fost impresionat de faptele Apostolului Pavel după ce a acesta a vindeca un orb și i-a redat vederea, poruncindu-i în schimb să se ducă în fața lui Dionisie și să îi spună cât este de mare puterea lui Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

„Pavel, sluga lui Iisus Hristos, m-a trimis la tine ca, după făgăduința ta, să vii la dânsul și, botezându-te, vei primi iertarea păcatelor”, i-ar fi spus orbul lui Dionisie, iar acesta, alături de familia lui, au mers să fie botezați de Apostolul Pavel.

Sfântul Dionisie Areopagitul l-a urmat pe Apostolul Pavel

După ce Apostolul Pavel l-a botezat pe Sfântul Dionisie Areopagitul, acesta l-a urmat prin Grecia timp de trei ani și, într-un final, a ajuns Episcop al Atenei. Acolo, Sfântul Dionisie Areopagitul a extins biserica creștină, iar după succesul avut în Grecia, și-a dorit să propovăduiască și în restul lumii, așa cum a făcut-o învățătorul său, Apostolul Pavel.

ADVERTISEMENT

El s-a dus la Roma unde Sfântul Clement, episcopul Romei, l-a primit cu bucurie, iar apoi s-a îndreptat spre Galia, unde a reușit să convertească mulți oameni și a zidit o biserică în Paris.

Sfântul Dionisie Areopagitul, prigonit de romani

Cu toate acestea, prigoana creștinilor era, la acea vreme, puternică, iar Sfântul Dionisie Areopagitul a fost una dintre victimele ordinelor date de Împăratul Domitian în această direcție, el fiind bătut, închis, iar apoi schingiuit pe un pat de fier încins în foc. Dar, ca prin minune, Sfântul Dionisie Areopagitul nu a pățit nimic, așa că cei care îl chinuiau l-au aruncat la fiare, dar a scăpat nevătămat.

ADVERTISEMENT

Văzând asta, cei însărcinați cu prigoana creștinilor, au decis să îi taie capul cu o secure neascuțită, moment în care s-a mai petrecut o minune. Conform Doxologia, trupul Sfântului Dionisie Areopagitul luând în mâini capul tăiat și a mers la o femeie creștină, Catulia, și i-a pus capul în brațe, iar în locul cu pricina s-a ridicat o biserică la care aveau loc, regulat, minuni.

Operele Sfântului Dionisie sunt cunoscute în literatura de specialitate sub numele de Corpus areopagiticum. Cele mai cunoscute texte ale sfântului Dionisie sunt patru tratate: Despre numirile dumnezeieşti sau Despre numele divine, Despre teologia mistică, Despre ierarhia cerească și Despre ierarhia bisericească.

Ce nu ai voie să faci în această zi

Conform recomandărilor bisericești, în această zi sunt interzise categoric anumite lucruri, faptul că 3 octombrie cade, anul acesta, într-o zi de duminică întărind și mai mult restricțiile.

Astfel, nu este voie să se lipsească de la Sfânta Liturghie, unde trebuie să asculte în tăcere pildele și să se roage cu stăruință. Mai mult, în această zi, credincioșii creștini nu au voie să vorbească urât și să se certe cu oamenii.

ADVERTISEMENT