Life

Calendar Ortodox 30 august 2022. Sfântul Alexandru, sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși

Biserica Ortodoxă ne dezvăluie sfântul pe care îl sărbătorim în data de 30 august 2022. Este vorba de Ierarhul Alexandru, Patriarhul Constantinopolului.
29.08.2022 | 14:49
Calendar Ortodox 30 august 2022 Sfantul Alexandru sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi
Calendar ortodox. Sfântul Alexandru, pomenit pe 30 august 2022. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Calendarul ortodox ne amintește că îl cinstim pe Sfântul Alexandru, considerat de Biserică protectorul omenirii. În data de 30 august 2022 are loc o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși de pretutindeni.

Calendar ortodox. Sfântul Alexandru, pomenit pe 30 august 2022

Biserica Ortodoxă ne spune că Sfântul Ierarh Alexandru a fost Patriarhul Constantinopolului în timpul împăratului Constantin cel Mare (313 – 337). De asemenea, a participat ca diacon la Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325.

ADVERTISEMENT

A luptat împotriva ereziei lui Arie și este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii. Totodată, credința ne învață că a fost un apărător neînfricat al credinței creștine asta pentru că în acea perioadă începuse să se răspândească o învățătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii.

În plus, a fost ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantinului și mai târziu a fost numit patriarh în locul acestuia. Sfântul Alexandru reprezintă o zi de mare sărbătoare, chiar dacă nu este trecută în calendar cu cruce roșie.

ADVERTISEMENT

Acest ierarh este trecut în calendarul ortodox cu cruce neagră și aduce mai multe tradiții și obiceiuri. Patriarhul Mitrofon a fost vizitat pe patul morții de Împăratul Constantin împreună cu alți părinți, care l-au întrebat cine urmează să primească scaunul patriarhiei după mutarea sa.

Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Alexandru a fost cel care i-a luat locul, lucru prevăzut de îngerul Domnului. În calitate de patriarh a dus o luptă foarte grea cu adepții ereziei ariene și cu filosofii.

ADVERTISEMENT

Rugăciune închinată Sfântului Alexandru

„Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.

Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată?

ADVERTISEMENT

Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu.

Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu.

Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele).

Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”. 

ADVERTISEMENT