News

Calendar ortodox 30 iulie! Sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic

29.07.2019 | 16:54
Calendar ortodox 30 iulie Sunt praznuiti Sfintii Apostoli Sila Silvan Crescent Epenetos si Andronic

Calendarul ortodox îl prăznuiește în fiecare an, pe data de 30 iulie, pe Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic. Cei cinci Sfinți au făcut parte din numărul celor 70 de Apostoli ai lui Hristos.

Calendarul ortodox îi prăznuiește pe 30 iulie pe Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic.

Sfântul Sila a fost trimis de la Iersualim la Antiohia, împreună cu Pavel și Barnaba, ca să lămurească disputa legată de tăierea împrejur: dacă trebuie sau nu să fie tăiați împrejur cei care vin la credința in Hristos. Au fost însă bătuți și schingiuiți, apoi întemnițați în condiții grele.

Au scăpat din detenție după ce s-au rugat la Dumnezeu, care a trimis un cutremur mare, care a zguduit zidurile închisorii, iar lanțurile cu care au fost legați s-au rupt, astfel încât au putut părăsi temnița. Unul dintre paznici a văzut totul și a vrut să se omoare, de frica a ceea ce urma să i se întâmple atunci când șefii săi vor vedea că prizonierii au scăpat.

Calendar ortodox 30 iulie
Calendar ortodox 30 iulie

Un cutremur trimis de Dumnezeu i-a scos din temniță pe Sfântl Pavel și pe Sfântul Sila

Pavel și Sila l-au oprit însă, așa că omul nu s-a mai omorât. Paznicul i-a luat atunci la el acasă și le-a îngrijit rănile, le-a dat să mânânce și chiar s-a botezat atât el, cât și familia sa. Pavel s-a dus pe mare, iar Sila şi Timotei au rămas acolo. Dar nu după multe zile, ducându-se, au aflat pe Sfântul Pavel în Corint. Atunci Sfântul Sila a fost făcut episcop al Corintului, şi ostenindu-se destul întru propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu şi făcând semne şi minuni, s-a dus către Domnul.

Pe Sfântul Apostol Crescent îl pomeneşte Sfântul Pavel în Epistola a Ii-a către Timotei – care este alcătuită în limba elinească -, zicând: Crescent în Galatia, trimis de mine la propovăduire. Acesta a fost episcop în Galatia, apoi a propovăduit pe Hristos în Galia. In Viena, cetatea Germaniei, a pus episcop pe Zaharia, ucenicul său, iar el s-a întors în Galatia şi s-a sfârşit muceniceşte pe vremea împărăţiei lui Traian.

Pe Sfântul Apostol Epenet îl pomeneşte Sfântul Pavel în Scrisoarea cea către Romani, zicând: Inchinaţi-vă lui Epenet, iubitul meu, care este începătură a Ahaiei întru Hristos. El a fost episcop în Cartagina.

Pe Sfântul Apostol Andronic (Sfântul Andronic, afară de această zi, se mai cinsteşte şi deosebi în l7 zile ale lunii mai, împreună cu Iunia, ajutătoarea lui) îl pomeneşte Sfântul Pavel în aceeaşi scrisoare, zicând: Inchinaţi-vă lui Andronic, şi numindu-l rudenie şi împreună robit cu sine, vestit între apostoli, care mai înainte decât el a crezut în Hristos. El a fost episcop în Panonia.