News

Calendar ortodox 30 iunie: Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. Soborul celor 12 Apostoli. Duminica a 2-a după Rusalii

29.06.2019 | 18:12
Calendar ortodox 30 iunie Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet Soborul celor 12 Apostoli Duminica a 2a dupa Rusalii

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește duminică, 30 iunie, pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. Totodată, duminica aceasta creștinii prăznuiesc soborul celor 12 Apostoli. „Dezlipindu-ne de toate cele lumești, să ne afierosim lui Hristos ca, după cuvântul Lui, să ajungem întocmai cu apostolii și să ne bucurăm de viața veșnică, pe care facă Dumnezeu ca noi toți să o dobândim cu harul și cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos.” Pe 30 iunie se împlinesc două săptămâni de la Rusalii.

Calendar ortodox duminică, 30 iunie. Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

Creștinii din toată țara îl prăznuiesc duminica aceasta pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, dar și pe cei 12 Apostoli. Despre Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț se cunoșteau puține lucruri înainte de anul 1978. Acest sfânt a trăit pe pământ românesc la străvechea mănăstire de la Râmeț, din Munții Apuseni. Mănăstirea este situată într-o poziție geografică de un farmec aparte fiind situată chiar pe valea pârâului Râmeț, din județul Alba. Pe peretele care desparte naosul de pronaos de la mănăstirii de la Râmeț se află inscripționat mesajul. „Scris-am eu mult greșitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crișul Alb în timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, în zilele regelui Ludovic“. Aceasta este prima mențiune a unui ortodox al Transilvaniei în istoria Bisericii Ortodoxe.

Tradiția spune că Sfântul Ghelasie era părintele sihaștilor din munții Râmeț, dar și al sătenilor din Țara Moților. Sfântul avea 12 ucenici cu care se ruga, săvârșea sfintele slujbe și postea. Se spune că mânca doar în zilele de sâmbătă și duminică, iar în restul zilelor se ruga foarte mult și se hrănea cu Sfintele Taine. Sfântul Ghelasie a vindecat foarte mulți oameni prin intermediul rugăciunilor sale și pe mulți i-a scăpat de duhurile necurate.

În momentul în care Sfântul Ghelasie a trecut la cele veșnice a fost îngropat lângă vechea biserică a Mănăstirii Râmeț. În anul 1925 moaștele sale au ieșit la suprafață în urma unui ploi torențiale. Legenda spune că un cap de om a înconjurat de trei ori vechea biserică și s-a oprit lângă sfântul altar. Ulterior, alte două capete au ieșit la suprafață tot din cauza apelor. Cele trei capete au fost îngropate de călugări în partea dreaptă a bisericii. O femeie care suferea de epilepsie s-a vindecat după ce a atins capul Sfântului Ghelasie. Sfântului Ghelasie de la Râmeț a fost canonizat de Biserica Ortodoxă pe 20 iunie 1992, iar numele său a fost trecut în calendarul ortodox. Pe 29 iunie 1992 a avut loc canonizarea solemnă la Râmeț.

Moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț au vindecat mulți credincioși
Sfântul Ghelasie de la Râmeț este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 30 iunie, duminica aceasta
Sursa foto: doxologie.ro

Rugăciune către Sfântul Ghelasie de la Râmeț

„Către tine, Sfinte Ierarhe Ghelasie, înălțându-ne gândurile, cu umilință și cu căldură te rugăm: caută din înălțimea plină de slavă a cerului și te milostiveste de suferințele, durerile, patimile, necazurile, amărăciunile și strâmtorările noastre. Și roagă pe Stăpânul și Dumnezeul nostru cel ceresc, să ne ierte păcatele pe care, cu știință și cu neștiință, le săvârșim neîncetat, ca și pentru puțina noastră dragoste față de El și față de aproapele nostru, rugându-L să fie pururea milostiv și iertător și să îndepărteze de la noi toată suferința și durerea. Fii povățuitorul și îndrumătorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieții, pentru că, urmând pilda credinței și a dragostei tale față de Hristos, să ne învrednicim de darurile Sale și trecând din această viață, să ne bucurăm împreună cu tine și cu toți cei bineplăcuți din veac ai Domnului, de Împărăția cea nesfârșită a cerurilor, ca acolo, înconjurați de cetele îngerilor, să aducem mărire, cinste și închinăciune lui Dumnezeu Celui în Treime slăvit, în vecii vecilor, Amin”.

O femeie pe nume Elisabeta din satul Albina, județul Timis a venit la Mănăstirea Râmeț și a sărutat moaștele Sfântului Ghelasie. Pentru că s-a îndoit în adâncul sufletului ei de puterea acestor moaște mâna dreaptă a căpătat un miros greu și femeia nu a putut să o miște pentru a se închina. Acesta s-a rugat timp de trei zile și trei nopți mărturisindu-și astfel păcatul în fața lui Dumnezeu. Starețul mănăstirii s-a rugat alături de femeie, iar sănătatea i-a fost redată. Un sectar din satul Cacova, județul Alba a ajuns la mănăstire într-un car cu boi, fiind paralizat. Rugăciunile bărbatului, dar și ale călugărilor i-au redat sănătatea. Acesta s-a reîntors acasă cu familia sa având credința de partea sa.