Life

Calendar Ortodox 30 noiembrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Sfântul Andrei

Calendar Ortodox 30 noiembrie 2021. Este pomenit Sfântul Apostol Andrei, o sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși, marcată cu cruce roșie în calendar.
29.11.2021 | 18:10
Calendar Ortodox 30 noiembrie 2021 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi Sfantul Andrei
Calendar Ortodox 30 noiembrie 2021. Sfântul Andrei, o sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși
ADVERTISEMENT

Sfântul Andrei este pomenit marți, 30 noiembrie 2021, potrivit calendarului ortodox, fiind o sărbătoare importantă pentru creștini, marcată cu cruce roșie.

În același timp, Sfântul Apostol Andrei este considerat și „Ocrotitorul românilor”. Peste 700.000 de persoane poartă numele acestui sfânt pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Sfântul Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, fiind primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

Calendar Ortodox 30 noiembrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Sfântul Andrei

Prăznuit anual la data de 30 noiembrie în calendarul ortodox, Sfântul Andrei marchează o sărbătoare importantă pentru români.

ADVERTISEMENT

Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei. Din acest motiv se spune că a creștinat poporul român.

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru și fiul lui Iona. S-a născut în Betsaida, un mic oraș aflat pe malul lacului Ghenizaret din Galileea.

ADVERTISEMENT

A fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul înainte de a fi Apostol al Domnului, de la care a aflat despre Iisus Hristos. Sfântu Proroc și Înaintemergător Ioan i-a spus:

„Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan, 1, 29). Sfântul Andrei, împreună cu un alt ucenic, s-a dus după Hristos: „Iar Iisus, întorcându-se şi văzându-i că merg după El, le-a zis: Ce căutaţi? Iar ei i-au zis: Rabi (învăţătorule), unde locuieşti? El le-a zis: Veniţi şi veţi vedea. Au mers deci şi au văzut unde locuia; şi au rămas la El în ziua aceea”. (Ioan 1; 38-40)

ADVERTISEMENT

L-a urmat apoi pe Mântuitor în Ierusalim și a fost martor la faptele bune înfăptuite de Domnul. S-a împărtăşit din cuvântul dumnezeiesc, dătător de viaţă, al credinţei lui Hristos. A văzut Pătimirile Domnului, a plâns moartea Lui pentru noi şi s-a întărit în credinţă, în ziua Învierii.

Tradiția spune că, după Înălţarea Domnului Iisus Hristos la cer Cincizecime, Apostolii au tras la sorți și au mers în toată lumea pentru propovăduirea popoarelor, notează creștinortodox.ro.

Sfântul Andrei a mers la Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea. Sfântul Apostol Andrei și însoțitorii săi și-au găsit loc de odihnă într-o peșteră în ținuturile Dobrogei.

A avut un sfârșit de mucenic și a fost răstignit Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de „X”. Această cruce poartă denumirea de „Crucea Sfântului Andrei”.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei. Ce nu e bine să faci

Noapte de 29 spre 30 noiembrie este considerată echivalentul Halloween-ului pe teritoriul României. Se spune că spiritele morților revin la viață în această noapte. De asemenea, credincioșii trebuie să se protejeze de spiritele rele, care aduc necazuri și boli.

Conform tradiției, pragurile încăperilor trebuie unse cu usturoi pentru a ne proteja de spiritele rele. Gospodinele atârnă cununi de usturoi în unele zone sau ung cu usturoi porţile, uşile, geamurile și cotețele animalelor.

În afara casei, în curte și în grădină se împrăștie pâine pentru a potoli foamea sufletelor rătăcite sau strigoilor. Se pune busuioc sfințit în hrana animalelor și agheasmă în apa lor.

Credința populară amintește de o altă superstiție legată de această sărbătoare. Se spune că trebuie descântate droburile de sare și se îngroapă sub grajdurile animalelor. Acestea vor fi scoase la suprafață de Sfântul Gheorghe, pomenit pe 23 aprilie în calendarul ortodox, care va hrăni animalele pentru a le apăra de spiritele rele.

Femeile necăsătorite își pun busuioc sfințit sub pernă în noaptea de Sfântul Andrei pentru a-și afla ursitul. Potrivit tradiției, chipul bărbatului cu care se vor căsători le va apărea în vis în acea noapte.

Tot de Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit pentru a vedea cât de prosper va fi anul care urmează. În funcție de cum încolțește până de Anul Nou, așa va fi anul următor.

Dacă cerul e senin în noaptea de Sfântul Andrei, atunci iarna va fi blândă. În schimb, dacă cerul va fi întunecat și cu Lună Plină, atunci iarna va fi grea.

Nu se face curat, nu se spală și nu se coase în ziua de Sfântul Andrei. Nu se face pomană, iar femeile nu se pot pieptăna ca să nu le meargă rău.

Rugăciunea care trebuie rostită de Sfântul Andrei

„În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm. Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin.”

ADVERTISEMENT