News

Calendar ortodox 31 mai 2019. Biserica îl amintește pe Sfântul Apostol Ermie

30.05.2019 | 15:26
Calendar ortodox 31 mai 2019 Biserica il aminteste pe Sfantul Apostol Ermie

Sfântul pomenit în calendarul ortodox pe 31 mai 2019 este Apostolul Ermie. Pe lângă acesta, Biserica Creștin-Ortodoxă îi mai pomenește pe Sfinții Mucenici din Ascalon și pe Sfinții Eusebie și Haralambie. Este o zi normală de rugăciune și nu e una de post, căci nu ne aflăm în pragul vreunei mari sărbători.

Calendar ortodox 31 mai: Viața Sfântului Apostol Ermie, pe scurt

Sfântul Apostol Ermie a fost un soldat roman, căruia i s-a cerut să renunțe la credința în Dumnezeu și în Fiul Acestuia, Iisus Hristos. Acesta a viețuit în timpul Împăratului Antonin Piul, în perioada 138-161 după Hristos. A fost supus mai multor chinuri din cauza faptului că era credincios, însă datorită acestei credințe a scăpat.

I-au zdrobit dinții și i s-a luat pielea cu un cuțit, ba chiar a fost aruncat și în foc la un moment dat. L-au pus să bea otravă ca să fie sigur că va pieri, însă în toate aceste chinuri prin care a trecut, Dumnezeu l-a făcut rezistent. După ce băuse otrava, văzând că în continuare nu a pățit nimic, vrăjitorul care i-a dat să bea respectiva substanță a fost ucis.

Biserica Ortodoxă cinstește zilnic câte un sfânt. Sursa foto: Antena 3

Rugăciunea către Sfântul Ermie

În cele din urmă lui Ermie i s-a tăiat capul, aceasta fiind ultima măsură la care s-a ajuns în mai multe cazuri când mucenicii nu pățeau nimic în ciuda represaliilor. În această zi se spune și o rugăciune către Sfântul Apostol Ermie. ”Mucenicul Tău, Doamne, Ermie, întru nevoinţa sa cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând israeliteanul, striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm. Arătatu-te-ai stea luminătoare, luminând muceniceşte cu dumnezeiasca lumină a adevărului pe toţi cei care cu credinţă curată te cinstesc pe tine, Sfinte Mucenice Ermie.

Cu plecarea cea către Dumnezeu, neluând nicicum în seamă toate cele din viaţă, ai intrat întru priveliştile mucenicilor şi surpând pe vrăjmaşul, l-ai biruit,  înţelepte mucenice. Cu chipul şi cu sufletul fiind frumos, Ermie, te-ai făcut ostaş Împăratului Celui Ceresc şi pe vrăjmaşii Lui i-ai umilit desăvârşit, mucenice.

Nejertfind idolilor, preafericite, ţi-au scos dinţii tăi, cu care ai sfărâmat fălcile leilor celor gânditori şi te-ai încununat cu neveştejita cunună a biruinţei. Preasfântă Fecioară, Maica lui Hristos, Slava mucenicilor şi Bucuria îngerilor, împreună cu ei roagă-te Fiului tău să Se milostivească şi să mântuiască pe robii tăi”, este rugăciunea către Sfântul Ermie.