News

Calendar ortodox, 4 iulie 2019: Biserica îl amintește pe Sfântul Andrei Criteanul

03.07.2019 | 17:00
Calendar ortodox 4 iulie 2019 Biserica il aminteste pe Sfantul Andrei Criteanul

În calendarul ortodox de joi, 4 iulie 2019, Biserica Ortodoxă Română îl amintește pe Sfântul Andrei Criteanul. Tot în această zi mai sunt pomeniți și Sfinții Mucenic Teodot, Donat (episcopul Leviei), Muceniță Chiprila, Aroa și Luchia, Cuvioasa Marta, mama Sfântului Simeon, Andrei Rubliov, Asclipia și Sfințitul Mucenic Teofil.

Calendar ortodox pentru 4 iulie 2019: Cine a fost Sfântul Andrei Criteanul

Sfântul Andrei Criteanul este unul dintre cei mai importanți sfinți trecuți în calendarul creștin ortodox. Viața sfântului Andrei Criteanul, născut în anul 660 în Damasc, Siria, a fost una extraordinară. S-a născut mut, însă de la vârsta de 7 ani, când a primit Sfânta Împărtășanie acesta a început să grăiască, lucru care i-a uimit chiar și pe cei mai eretici.

La vârsta de 15 ani, Andrei Criteanul a ajuns la Sfântul Mormânt de la Ierusalim unde s-a și călugărit. A avut apoi mai multe ungeri din partea mai marilor bisericii: a fost secretar al patriarhului Teodor al Ierusalimului și a devenit pe urmă diacon. A ajutat oamenii bătrâni și bolnavi și copiii. A lucrat la un azil de vârstnici și la mai multe orfelinate.

Imagine cu interiorul Parohiei Sf. Andrei Criteanul din Bacău. Sursa foto: Protopopiatul Bacău

Rugăciune către Sfântul Andrei Criteanul

A devenit apoi arhiepiscop de Gortyna în anul 700 după Hristos, în cadrul Mitropoliei din Creta. A murit în anul 740 în Lebos. Pentru eforturile depuse întru ajutorarea celor nevoiași ori bolnavi, Biserica i-a pus un loc de frunte în calendarul ortodox și îl pomenește an de an la data de 4 iulie.

Andrei Criteanul este o figură recunoscută de teologii din lumea ortodoxă pentru moștenirea pe care a lăsat-o învățăturii creștine. A fost unul din cei mai prolifici creatori de canoane și imnuri care s-au remarcat prin profunzimea gândirii cu care au fost zămislite. Canonul cel mare, canonul de căință, a fost compus de el și este format din 250 de tropare. Este unul dintre cele mai puternice canoane bisericești.

Iată și o rugăciune către Sfântul Andrei Criteanul: „Pustniceşte mai înainte pedepsindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor cele netrupeşti le-ai pierdut cu arma Crucii, întru tot fericite; şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbră­cat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Pentru amân­două acestea te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Părinte Andrei, pururea lăudate.

Robindu-ţi bărbăteşte pa­timile trupului, părinte, sub cuget, ca unul ce eşti numit cu numele bărbăţiei, ai biruit cruzimea tiranilor şi ai pătimit după Lege. Pentru aceasta, adunându-ne cu credinţă, toţicu un glas pe tine te fericim. Înfierbântându-te ca un jă­ratec înţelegător, cu înfierbântarea Dumnezeiescului Duh, ai topit îngheţul patimilor şi cu pâraiele sângiurilor ai stins fo­cul cel străin al necredinţei, Sfinte Mare Andrei, Mărturisitorule, de Dumnezeu fericite.

Legându-te cu dragostea lui Hristos, părinte, din tinereţe cu bucurie luându-ţi Crucea, I-ai urmat Lui, lepădându-te de sine-ţi prin pustnicie, prin mărturisire şi prin desăvârşită luptă. Fiindu-mi îngreunat sufletul totdeauna cu somnul lenevirii, alerg către sprijinirea ta, Prea­curată Maică Fecioară; deşteaptă-mă către privegherea pocăinţei, izbăvindu-mă atunci de chinul cel veşnic”.