News

Calendar ortodox 4 mai: Pomenirea sfintei mucenice Pelaghia din Tars

03.05.2019 | 15:34
Calendar ortodox 4 mai Pomenirea sfintei mucenice Pelaghia din Tars

Conform calendarului ortodox, azi, 4 mai, pomenim sfânta muceniță Pelaghia cea din Tars. De asemenea, se mai prăznuiește și părintele Ilarios, făcătorul de minuni, părintele Nichifor, egumen al Mănăstirii Midichiei, preacuviosul Nichifor Isihastul, părintele Atanasie, sfinții părinți Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian şi Macrovie.

Calendar ortodox pentru sâmbătă, 4 mai

Azi, sâmbătă, 4 mai, o prăznuim pe sfânta Pelaghia din Tars în Cilicia, la sud-est de Asia Mică. Aceasta a trăit în perioada în care domnea Dioclețian, în secolul al III-lea. Ea a fost fiica unor păgâni de vază, iar după ce a auzit de Hristos de la niște prieteni, a crezut în El și s-a hotărât să se păstreze fecioară, astfel că și-a închinat toată viața Domnului. Moștenitorul lui Dioclețian, băiat adoptat de acesta, a văzut-o pe fecioara Paleghia și a cerut-o de soție, convins de frumusețea sa răpitoare. Sfânta Paleghia i-a mărturisit că s-a afierosit lui Hristos Mirele Veșnic, așa că nu va avea parte de căsătorie pe pământ. ăspunsul l-a mâniat, așa că a lăsat-o să se mai gândească.

 “Eşti nebun, împărate, să-mi spui mie acestea. Nu-ţi fac voia şi urăsc căsătoria murdară pe care mi-o propui pentru că eu îl am pe Hristos al meu Mire, Împăratul Cerurilor. Nu vreau coroana ta pământească cea degrabă pieritoare pentru că Domnul mi-a pregătit în cer trei coroane care nu vor pieri niciodată. Prima este pentru credinţa în Dumnezeul adevărat în care am crezut cu toată inima, a doua este pentru curăţie, pentru că mi-am păstrat fecioria în numele Domnului şi a treia este pentru mucenicie pentru că vreau să îndur orice chin pentru El şi să-mi dau sufletul din iubire pentru Hristos.”

Calendar ortodox 4 mai
Calendar ortodox 4 mai

Cântare pentru Paleghia

Adâncul Mării Roşii, cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustie a biruit.
Stih: Sfântă Cuvioasă Pelaghia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Punându-şi Sfânta Pelaghia Dum­nezeiasca pomenire, ca pe un ospăţ înaintea tuturor, îndeam­nă toată lumea, cu Taină, să se îndulcească toţi de bucatele nevoinţelor ei.
Stih: Sfântă Cuvioasă Pelaghia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dorirea cea mai presus de toată pofta sălăşluindu-se în sufletul tău cinstită, ţi-a înfocat mintea şi aprinzând văpaia duhului, te-a luminat şi a uscat tina patimilor.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Scăpând cinstită de viforul mării păcatului, ai ajuns în Li­manul cel lin al lui Hristos, Sfântă Preacuvioasă Pe­laghia; pentru aceea, prin po­căinţa ta, ai moştenit pământul celor blânzi.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).