Life

Calendar Ortodox, 4 martie 2023. Sâmbăta Sfântului Teodor, pomenirea morților

Pe data de 4 martie 2023 în calendarul ortodox îl cinstim pe Sfântul Teodor, sărbătoarea mai fiind numită și Sâmbăta Sfântului Teodor.
03.03.2023 | 13:41
Calendar Ortodox 4 martie 2023 Sambata Sfantului Teodor pomenirea mortilor
Calendar Ortodox, 4 martie 2023. Sâmbăta Sfântului Teodor. foto Creștin Ortodox
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox pentru data de 4 martie 2023. Ce sărbătorim în această zi și de ce se mai numește și sâmbăta colivelor. Se face pomenirea morților.

Calendar Ortodox, 4 martie 2023. Sâmbăta Sfântului Teodor

Pe data de 4 martie 2023 biserica îi pomenește pe Sfântul Cuv. Gherasim de la Iordan, Sfântul Mc. Pavel şi Iuliana. Este și sâmbăta Sfântului Teodor Tiron, în care sunt pomeniți și morții. Această sărbătoare mai este numită și sâmbăta colivelor.

ADVERTISEMENT

Această sărbătoare este una foarte importantă în cadrul Postului Mare din 2023, deoarece acum este prăznuit Sfântul mare mucenic Teodor Tiron. Sunt două motive pentru care în această sâmbătă este cinstit acest sfânt.

Este vorba despre faptul că acest sfânt era foarte popular, iar pentru că data prăznuirii sale era chiar în post, prima sâmbătă i-a fost dedicată.

ADVERTISEMENT

Al doilea motiv pentru care sâmbătă colivelor este dedicată lui Teodor Tiron este legată de o minune înfăptuită de acesta în timpul împăratului Iulian Apostatul.

Sfântul Teodor a înfăptuit minunea colivei

Minunea colivei a fost săvârșită chiar de Sfântul Teodor Tiron, la 50 de ani de la moartea sa. Conform legendei, împăratul Iulian Apostatul nu era de acord cu creștinismul și chiar a vrut să-i batjocorească pe cei care credeau în Hristos și le-a stropit alimentele din piețe cu sângele jertfit idolilor.

ADVERTISEMENT

Atunci Teodor i-a apărut Arhiepiscopului Constantinopolului în vis și i-a spus să îi anunțe pe creștini să nu cumpere din piață, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

În Postul mare, credincioșii trebuie să meargă mereu la biserică și să participe la parastasele care au loc mereu sâmbăta în cinstea celor adormiți, începând de la Sâmbăta Sfântului Teodor până la Sâmbăta lui Lazăr.

ADVERTISEMENT

Creștinii aduc în această zi la biserică jertfă pentru pomana sufletelor celor dragi, de la pâine, vin, colivă și colaci. De altfel, de aici vine și numele dat sărbătorii de sâmbătă colivelor, când oamenii trebuie să meargă cu acest preparat din arpacaș dat de pomană. În această zi din post este dezlegare la ulei și la vin.

ADVERTISEMENT